Att äta nyttigare är inget ovanligt nyårslöfte. Många tänker genast på sallad. Det bästa med sallad är att det kan innebära nästan vad som helst. Mat med Jenny bjuder på salladsrecept som är matiga och proppfulla med grönsaker och bönor.
Begreppet guilt-free har förkommit några år i matsvängen: mat man kan äta utan dåligt samvete. Men att ha mat på bordet är så klart ett privilegium och aldrig något att skämmas över. I dessa recept står njutning i fokus och det är ju faktiskt så att fett, kolhydrater och protein alla är byggstenar som kroppen behöver.
Pastasallad med ärtpesto
300 g favoritpasta
3 dl tinade, gröna ärtor
1 vitlöksklyfta
3-4 msk olja
½ dl riven, vegansk parmesan
salt och peppar
½ ask cocktailtomater
100 g bladspenat
30 g pinjenötter
Koka din favoritpasta och låt svalna. Mixa ärtor, pressad vitlök, olja, parmesan och en nypa salt och peppar till en slät pesto. Det går också alldeles utmärkt att inte mixa så hårt, utan behålla lite tuggighet. Rör ner peston i pastan. Blanda i halva tomater och spenat. Strössla med pinjenötter och lite extra parmesan.
Pastasallad med vegobacon, fetaost och paprikadressing
300 g favoritpasta
150 g veganska baconbitar (t ex Icas)
olja
2–3 grillade paprikor på burk
1 tsk sambal oelek
1 dl vegansk majonnäs
½ dl vegansk crème fraîche
salt
½–1 pkt vegansk fetaost
favoritsallat, t ex mâche
Koka pasta och låt svalna. Fräs vegobaconbitarna i olja till de blir nästan knapriga. Mixa paprikorna med sambal oelek, majonnäs, crème fraîche och en nypa salt. Egenrostade paprikor går förstås också bra, men i en dressing blir det slätt och sött med färdiga på glasburk. Rör samman pasta, vegobaconbitar, valfri mängd fetatärningar och sallat. Ringla över paprikadressing.
Ugnsrostad paprika med mandel
1 röd paprika
1 gul paprika
olja
salt och peppar
2 msk citronsaft
4 msk olja
½ dl mandel
1 rejäl näve babyspenat
Dela paprikorna och kärna ur dem. Skär dem i fyra-sex bitar på längden. Lägg paprikan i en långpanna med bakplåtspapper tillsammans med en skvätt olja och en nypa salt och peppar. Rosta dem i 225°C i cirka 20–30 minuter tills de är genommjuka och har fått fin färg.
Rosta under tiden mandlarna i torr panna och grovhacka dem när de svalnat. Rör samman citronsaft och olja i en skål. Blanda ner paprikan och spenaten. Toppa med mandel.
Enkel bönsallad
1 burk/tetra vita bönor
1 burk/tetra kidneybönor
½ ask cocktailtomater i blandade färger
3 msk balsamvinäger
2 msk olja
salt och peppar
socker
1 liten rödlök
1 näve hackad kruspersilja
Skölj bönorna ordentligt. Hacka tomaterna i halvor. Vispa samman vinäger och olja. Krydda med en nypa salt, peppar och socker. Skiva rödlöken tunt och låt dra i dressingen 1 timme. Rör ner bönorna och tomaterna. Toppa med persilja.
Blomkål och brysselkål med sötstark dressing
½ blomkålshuvud
2 dl brysselkål, färdigansad och förvälld
olja
salt
1 dl vegansk majonnäs
½ dl vegansk crème fraîche
1 msk finriven ingefära
2 msk sweet chilisås
rostade sesamfrön
Skär blomkålen i små bukettstora bitar. Skär brysselkålen i halvor. Stek i lite olja och en nypa salt tills allt är mjukt och fått mycket färg. Grönsakerna ska kännas rejält rostade. Självklart går det också bra att tillaga dem i ugn. Rör samman majonnäs, crème fraîche, ingefära och chilisås. Lägg grönsakerna på ett fat, ringla över sås och toppa med rostade sesamfrön (färdigrostade eller rosta själv i torr panna).