Radar · Inrikes

Medlare utsedda efter hot om kyrkostrejk

Medlingsinstitutet har nu utsett tre personer som ska försöka medla i tvisten mellan Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation.

För första gången någonsin har Kommunal varslat om strejk i Svenska kyrkan. Nu har Medlingsinstitutet utsett tre personer som ska medla, eftersom att förhandlingarna har strandat.

På fredagen gick fackförbundet Kommunal ut med beskedet om att de varslar om konflikt, med start den 22 april. Enligt förbundets medlemstidning Kommunalarbetaren är det första gången någonsin som konflikt hotar på kyrkans område.

– Anställda i Svenska kyrkan gör ett viktigt arbete, inte minst när man drabbas av sorg, trauman eller kris. Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation verkar inte hålla med och vill göra kraftiga försämringar i medlemmarnas arbets- och lönevillkor, vilket Kommunal inte kan gå med på, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård, i ett uttalande på förbundets hemsida

Vill förändra avtalet

I en intervju med Kommunalarbetaren bekräftar Cecilia Herm, förhandlingschef vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, att de vill göra förändringar i avtalet. 

– Bland annat vill vi förändra uppsägningstiderna. Svenska kyrkan har unikt långa uppsägningstider. Det skapar inlåsningseffekter och orimliga kostnader när Svenska kyrkan behöver omorganiseras. Men det vill vi kompensera genom ett nytt omställningsavtal som balanserar det här. Vi har föreslagit mycket generösa villkor i ett nytt omställningsavtal.

Medling inleds

Kommunal varslar i första hand om en nyanställnings- och inhyrningsblockad och mer- och övertidsblockad för bland annat krematoriearbetare och vaktmästare. Om inget avtal har kommit på plats den 27 april kan det bli strejk på flera arbetsplatser runtom i landet.

På måndagen utsåg Medlingsinstitutet Robert Schön, Ronny Wennergren och Anders Norberg till att medla i förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal. Medlarna har bakgrund i bland annat Industriarbetsgivarna, Svenska Elektrikerförbundet och Transportföretagen. Medlingen kommer att pågå åtminstone fram tills varslet träder i kraft. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV