Nyligen framförde Regina Petrushenka på Syres debatt att hon anser att kampen mot hedersvåld fokuserar för mycket på skärpta straff. Varför inte marknadsföra det beteende man önskar? skrev hon. Sara Mohammad på Riksorganisationen Glöm aldrig Pela och Fadime (GAPF) svarar att det är ett okunnigt förslag – propaganda räcker inte.
Under Fadimegalan förklarade GAPF och andra medverkande varför starkare lagstiftning – och användning av den – krävs för att bromsa hedersvåldet i vårt land och skydda dem utsatta. Vi häpnas av okunskapen som präglar Regina Petrushenkos debattartikel, där hon propagerar för att ”kampanjer med starkt bildspråk” är en bättre väg att gå.
Det är uppenbart att hon inte förstår den hotbild som utsatta barn och ungdomar lever med, nu i denna stund. Hederskulturens normer och värderingar har allvarliga konsekvenser för relationen mellan föräldrar och barn. Det är inte något GAPF enbart säger efter tjugo års dagliga möten med hedersutsatta barn och kvinnor. Situationen, och konsekvenserna av den, finns kartlagt i den forskning som bedrivits under tre decennier av kriminologer och socialarbete i Sverige, övriga västvärlden och Mellanöstern.
GAPF avfärdar starkt den okunskap och naivitet som ligger bakom idén att Sverige kan stävja hedersvåldet med en smart reklamkampanj. Verkligheten är att föräldrar som utövar hedersförtryck begränsar, trakasserar, könsstympar, gifter bort och hotar sina egna barn till livet. När en förälder är kapabel att mörda sina egna barn för att återupprätta sin förlorade heder är det ett hån mot de utsatta att ens föreslå tanken på en reklamkampanj. En kampanj räddar inga liv eller en redan förlorad barndom.
Det finns förebyggande insatser som fungerar och är minst lika viktiga som våra lagar. GAPF arbetar strategiskt med tre förebyggande områden; utbildning, stöd och opinionsbildning. Fadimegalan är en av våra opinionsbildande aktiviteter, där GAPF kritiserade den brist på handlingskraft som råder från myndigheter, regioner och kommuner.
Att skärpa straffen för dem som begår hedersbrott anser GAPF är en tydlig markering att samhället och staten inte tolererar hedersförtryck under några omständigheter. Skärpta straff kan på lång sikt ge en avskräckande effekt. Med en tydligare lagstiftning som visar att hedersrelaterat våld och förtryck inte är okej i Sverige, kompletterat med fler fällande domar, är förhoppningen att vuxna inte vågar utsätta sina barn för samma förtryck och våld som i dag primärt sker i hemmen – bakom stängda dörrar.
Givetvis önskar vi att Regina Petrushenkos förslag skulle vara tillräckligt för att leda till en förändring hos målgruppens förtryckare. Efter två decenniers arbete mot hedersrelaterat våld har GAPF utarbetat 64 nationella förslag på åtgärder, vilket vi rekommenderar Regina att läsa. Hon är också välkommen att besöka oss för att höra mer om målgruppens rop på hjälp och med rädsla för sitt liv.