Radar · Mänskliga rättigheter

FN: Fler hungrande människor i världen

Två av de miljoner om drabbats av hunger den senaste tiden är Nunay Mohamed och hennes ettåriga barn, som flytt från det torkdrabbade området Nedre Shabelle i Somalia.

Antalet människor som går hungriga i världen ökar, enligt en ny FN-rapport. Och det ser inte ut att bli bättre den närmaste tiden. ”Vi kan, och måste, göra bättre”, sade vice generalsekreteraren Amina Mohammed.

Så många som 828 miljoner människor påverkades av hunger under 2021, visar FN:s nya rapport The State of Food Security and Nutrition in the World, SOFI. Det är 46 miljoner mer än året innan och 150 miljoner mer än år 2019.

Dessutom var 2,3 miljarder människor i världen måttligt till allvarligt utsatta för så kallad matosäkerhet, det vill säga att de saknar säker tillgång på tillräckligt mycket och näringsrik mat. Detta är en ökning med 350 miljoner människor jämfört med innan pandemin.

Covidpandemin och dess slag mot globala leveranskedjor är en del i förklaringen till varför allt fler människor går hungriga. Kriget i Ukraina har dessutom gjort att tillgången på olika sädesslag, oljeväxter och konstgödsel från Ryssland och Ukraina minskat, att internationella leveranskedjor störts och att priserna rusat i höjden.

”Den här rapporten belyser upprepade gånger intensifieringen av dessa viktiga drivkrafter bakom matosäkerhet och undernäring: konflikter, klimatextremer och ekonomiska chocker, i kombination med växande ojämlikhet”, skriver cheferna för de fem FN-organ som står bakom rapporten i förordet.

Chefen för World food programme konstaterade att antalet utsatta människor kan öka ännu mer de närmsta månaderna på grund av omvärldssituationen och att det kan resultera i ”global destabilisering, svält och massmigration i en aldrig tidigare skådad omfattning. Vi måste agera i dag för att avvärja denna hotande katastrof”, sade han enligt UN news.

FN:s vice generalsekreterare Amina Mohammed sa under lanseringen av rapporten att det handlar om miljarder människor som har börjat ransonera sitt matintag eller börjat äta mindre näringsrik mat, på grund av att de helt enkelt inte har råd med näringsrikare alternativ.

– Detta är människor vars liv, försörjning och utsikter till ett fruktbart och värdigt liv förlamas, vars framtid eroderas och vars potential och ambitioner hålls tillbaka, sade hon.

Rapportförfattarna uppmuntrar regeringar runtom i världen att använda sina resurser för att stimulera matproduktion och konsumtion av nyttigare livsmedel, samtidigt som man uppmanar dem att göra det de kan för att minska olika typer av tullar och handelshinder, för att få ner priset på livsmedel som frukt, grönsaker och baljväxter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV