Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

Ny sifoundersökning: Allt fler svenskar känner kroppshets

På lördagen samlades ett stort antal rörelseglada personer för att manifestera mot kroppshets.

Mer än var fjärde svensk uppger att samhällets kroppsideal påverkar deras relation till träning negativt. Det visar en undersökning föreningen Friskis och Svettis låtit göra. Under lördagen genomförde de en manifestation för att lyfta vad träning egentligen borde handla om.

Två av tre svenskar tycker om att träna, men allt fler upplever att de inte passar in på gymmen och känner sig pressade av normer om prestation och utseende. Under de senaste fyra åren har utvecklingen dessutom gått i fel riktning.

Unga och kvinnor drabbar hårdast, men män som grupp har ökat mest, visar sifoundersökningen.

– Forskningen visar entydigt att träning har en stor betydelse för att minska psykisk ohälsa. Därför är det oerhört allvarligt att så många unga upplever prestationshets. Vi träningsaktörer har ett stort ansvar att förändra detta: Träning ska handla om att må bra, inte dåligt, säger Andreas Strömberg, föreningens Friskis och Svettis Stockholms ordförande i ett pressmedelande.

För att uppmärksamma frågan och få till en förändring har en kampanj inletts och en manifestation genomfördes på Sergels torg under lördagen. 

Allt fler påverkas negativt av kroppsidealen.

– Svenskar mår sämre och sämre över att de tror att de måste prestera på träningen. Men så ska det inte behöva vara, vi jobbar med glädje, det ska vara roligt att träna, säger Patricia Rosendahl, en av de som deltog i manifestationen. 

Det ska vara roligt att träna, menar Patricia Rosendahl som deltog på dagens manifestation mot kroppshets. Foto: Henrik Persson

Mer än var fjärde svensk, 27 procent, påverkas negativt av samhällets, medias och träningsvärldens kroppsideal, visar sifoundersökningen. Motsvarande siffra 2018 var 22 procent. 

Unga påverkas mer än äldre. 44 procent i åldersgruppen 18-29 år påverkas negativt av kroppsidealen, jämfört med 37 procent fyra år tidigare. 

Kvinnor drabbas hårdare än män. Mer än var tredje kvinna, 36 procent, påverkas negativt av kroppsidealen. 2018 var den siffran 31 procent.

Män som grupp ökar mest. År 2018 påverkades drygt en av tio män negativt av kroppsidealen. År 2022 har den siffran ökat till nästan två av tio män.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV