Den sittande presidenten Jair Bolsonaro har inte uttalat sig efter att det blev klart att han förlorat presidentvalet i Brasilien. Därmed har han inte heller erkänt förlusten.
Efter timmar av nagelbitande rösträkning kunde Brasiliens valmyndighet sent på söndagen förklara utmanaren Luiz Inácio ”Lula” da Silva till segrare med 50,9 procent av rösterna. Sittande presidenten, den kontroversielle ytterhögerpolitikern Jair Bolsonaro, fick 49,1 procent.
Trots att ett stort medieuppbåd konstant har befunnit sig utanför presidentens officiella residens sedan valresultatet stod klart har Bolsonaro inte uttalat sig offentligt eller på sociala medier, rapporterar AP.
Det har väckt farhågor för hans reaktion på resultatet, efter att han i månader misstänkliggjort valsystemet.
Det enda tecken hittills av protester efter valet har kommit från långtradarchaufförer som stöttar Bolsonaro och som blockerat ett antal vägar runt om i landet.
Trump är förebild
Det har uttryckts viss oro över att Bolsonaro skulle kunna försöka sig på en brasiliansk version av stormningen av Kapitolium 2021, som skakade USA efter att den dåvarande presidenten Donald Trump vägrat acceptera att han förlorade presidentvalet 2020.
Trump är en av Bolsonaros politiska förebilder.
Den segrande Lula har däremot uttalat sig efter att valresultatet blev klart. I ett tal inför jublande anhängare lovade han att inte bara vara en president för den halva av väljarkåren som röstade på honom, utan för hela landet.
– Jag kommer att styra för 215 miljoner brasilianare, inte bara för dem som röstade på mig. Det finns inte två Brasilien. Vi är ett land – ett folk – en stor nation, sade han enligt The Guardian.
Utbredd fattigdom
Torsten Wetterblad, Brasilienforskare som under många år var knuten till Nordiska Latinamerikainstitutet vid Stockholms universitet, är på plats i São Paulo, där bilister tutade för att fira maktskiftet.
– Det här skapar en möjlighet till enighet, att demokratin inte längre är i fara, som den ändå varit under Bolsonaros styre, säger han.
För Lulas del väntar stora utmaningar att styra landet, om resultatet står sig. I sitt segertal lovade han att bekämpa fattigdomen, att stoppa skövlingen av Amazonas och att återfå det internationella förtroendet.
Förra året beräknades nästan en tredjedel – 63 miljoner människor – leva på en månadsinkomst på motsvarande under ett tusen kronor, enligt tankesmedjan och lärosätet FGV.
Brokig kongress
Wetterblad lyfter fram ekonomin som den stora utmaningen. Levnadsförhållandena har generellt försämrats i Brasilien det senaste årtiondet, vilket begränsar reformutrymmet.
– Den stora skillnaden jämfört med när han kom till makten 2002 är att den brasilianska ekonomin inte växer på alls samma sätt. Då hade man råvaruboomen i ryggen som skapade förutsättningar för att öka sysselsättningen, säger han.
Dessutom kommer den blivande presidenten att tvingas arbeta i en fragmenterad kongress där partier som står nära Bolsonaro har ett stort stöd.
– De har majoritet i båda kamrarna. Lula har alltid varit en skicklig förhandlare, men det kommer att krävas ännu mer av honom nu för att försöka att sy ihop en majoritet och hitta lösningar som den här kongressen kan acceptera, säger Wetterblad och fortsätter:
– Det är inte omöjligt att göra en deal med de partierna som stöttat Bolsonaro, rätt många av dem är ganska flexibla när det gäller attityder. Men det kommer att krävas mycket av honom (Lula) i den här helt nya situationen som har uppstått.