Han hade skaffat knivar och kartlagt måltavlor. Under Almedalsveckan mördade nu terroråtalade Theodor Engström psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren och planerade att döda Annie Lööf.
– Han har sett de här personerna som representanter för det Sverige han hatar, säger åklagaren Henrik Olin.
Klockan skulle snart slå 14 den 6 juli, då Theodor Engström attackerade Ing-Marie Wieselgren med kniv på öppen gata i Visby. Hon skadades så svårt att hon senare samma dag avled.
Händelsen inträffade mitt under politikerveckan i Almedalen. Wieselgren, psykiatrisamordnare vid Sveriges kommuner och regioner, var på väg för att moderera ett seminarium då hon angreps. Och att det hände just under Almedalsveckan har stor betydelse för att åklagare Henrik Olin under tisdagen åtalade 33-årige Engström för terroristbrott.
Gärningen har, påstår åklagaren, ”allvarligt kunnat skada Sverige” och den begicks för att ”injaga allvarlig fruktan hos befolkningen eller del av befolkningen” – förutsättningar för att en gärning ska kunna räknas som terroristbrott.
– Här handlar det inte, som vid Drottninggatan-attentatet, om en påverkan på sjukvård eller allmänna kommunikationer, utan en påverkan på det öppna och demokratiska samhället, säger Henrik Olin.
Svärd och pilbåge
Theodor Engström åtalas även för förberedelse till terroristbrott, vilket handlar om att han haft planer på att döda eller skada Centerledaren Annie Lööf. Utredningen visar att 33-åringen inför dådet skaffat bland annat en dubbeleggad kniv, två svärd och en pilbåge med pilar. Dessa skulle användas som hjälpmedel för att mörda eller skada Lööf, enligt åtalet.
Engström har enligt Henrik Olin visat intresse för en rad andra personer, i huvudsak journalister och politiker, men de fallen har inte lett till åtal. Detta beror på att gärningsmannens fokus på Annie Lööf varit större – hon omnämns allra mest i materialet som undersökts.
– Men, kanske viktigare, så är den endast beträffande henne som jag kan visa att den åtalade personen har har vidtagit en rad olika förberedelsegärningar, säger Henrik Olin.
– Han har rekognoscerat på plats under Almedalsveckan, han har tagit in program kring vad hon skulle vara med på för evenemang, han har besökt platser vid upprepade tillfällen som hon också skulle besöka, fortsätter han.
Aversion mot psykiatrin
Theodor Engström ska även ha haft kunskap om Ing-Marie Wieselgrens aktiviteter. Varför också just hon varit en måltavla är svårt att svara på, enligt Henrik Olin. Men klart är att 33-åringen haft en negativ inställning till svensk psykiatri.
– Han har haft en aversion mot psykiatrin i Sverige, och har själv varit föremål för psykiatrisk behandling under en längre tid, förklarar åklagaren.
En rättspsykiatrisk utredning har visat att Theodor Engström led av en allvarlig psykisk störning vid mordet liksom vid undersökningstillfället. Detta, säger Henrik Olin, komplicerar bedömningen vad gäller rekvisiten kring terrorbrott.
TT: Du har ändå landat i att du kan åtala för terroristbrott?
– Ja, det är min bedömning. Även en person som bedöms som allvarligt psykiskt sjuk kan ha ett uppsåt enligt svensk rätt.
Flera medier har sedan dådet kunnat visa att 33-åringen tidigare varit engagerad inom nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Det är dock inte därför brottet utretts som terroristbrott, enligt åklagaren.