Startsida - Nyheter

Energi · Kan själv

Skåprensningsodling och sticklingsdags

Ta några extra skott och byt med kompisar.

Det kan bli dyrt att odla. I synnerhet om du inte har så mycket plats hemma. Men det går bra att odla helt utan att köpa något. Jerker Jansson tipsar.

Jag blev lägenhetsbonde i den stund jag flyttade hemifrån som sjuttonåring. Uppvuxen på landet mer eller mindre med en ensamstående morsa var det självklart med ett inslag av självhushållning. Och vi brorsor fick lydigt hjälpa till. Med allt från att plocka svamp och blåbär till att kupa potatis.

Så det var självklart för mig att ha mat växande i min lilla studentetta. Sen dess är alltid fönstrena hemma hos mig fulla med mer eller mindre lyckade experiment, men också med en hel del stabila projekt. Och det blir lätt dyrt. Att köpa en fröpåse för en femtiolapp eller mer för att odla en eller ett par chiliplantor är kanske okej, men när det blir en massa fröpåsar rusar kostnaderna iväg på ett sätt som jag inte alltid har haft råd med.

Det finns flera trick för att hålla nere kostnaderna och på samma gång spara resurser. Det känns ibland rätt skevt att någon ska producera jord, kokosfibrer eller smarta, självbevattnande krukor när det mesta finns omkring oss i naturen, och i återvinningen. I dag har jag sått tomater i tre små krukor jag gjorde av en tom hushållsrulle. Fröerna grävde jag ut ur en tomat jag hittade i ett hörn i kylskåpet när jag rensade.

Längst in i ett annat hörn hittade jag också en skål med chilifrukter som legat och torkat. En del kommer från mina egna odlingar och dem vill jag odla vidare. Tack vare det naturliga urvalet som sker när vissa plantor med vissa egenskaper överlever och till och med frodas hemma hos mig är precis samma mekanism som har givit oss olika sorters grönsaker och frukt. Det är extremt smart att bejaka naturen så mycket som möjligt när vi faktiskt tvingar växter att leva på ett sätt som de inte är skapta för. Så jag kommer också att pilla ut fröer ur kaoset i skålen och så. Det som kommer upp kommer upp och jag väljer hellre en lite mindre hipsterball sort som trivs på min balkong än nån som bara krånglar.

Så kolla igenom köket noga innan du ruinerar dig på fröer. Dill, koriander och många andra kryddor är hur enkla som helst att odla. Fänkål och anis ger underbart aromatiska blad också. Många grönsaker går att odla från också. När det dyker upp pumpa eller squash pillar jag ut några fröer och torkar för senare behov. Solrosfrön plockar jag ut ur vildfågelfrön. Det är inte fel med en och annan citrusfrukt heller även om det sällan blir särskilt mycket frukt har de vackra, aromatiska blad och underbara små blommor.

Det är bara att rota runt och vara kreativ. Till slut kommer det upp nåt roligt och med lite tur kan du stolt få bjuda någon du älskar på en portion hemodlad sallad. Just det. Salladshuvuden som har kvar en rejäl stock går också att odla vidare. Ställ stocken i lite vatten eller plantera i jord så utvecklas rötter och nya blad växer ut. Samma gäller för ananas, men då är det bladruskan i toppen det gäller. Morötter och andra rotfrukter går också att odla så, men de utvecklar inga kraftiga rötter, utan då handlar det om att vänta tills de blommar och producerar fröer.

En hushållsrulle blev två krukor till tomatfröna. Egentligen går det att odla i allt som kan hålla ihop lite jord och vatten. Foto: Jerker Jansson

Alternativa krukor

Till tomatskivan jag skar bort från min frukosttomat har jag valt att använda en hushållsrulle. Papperet kommer att blötas upp med tiden och krukan kommer att lösas upp i kontakten med alla mikroorganismer som finns i jorden. Och det är viktigt att använda jord. Om du inte vill köpa såjord kan du sikta lite vanlig jord och blanda i lite sand. Då blir jorden mera genomsläpplig och fröerna eller skotten drunknar inte.

Dessutom är växter beroende av sin omgivning för att må bra. De samarbetar med svampar, bakterier och med andra växter. Hydroponisk odling i all ära, det kan vara kul för den som verkligen vill syssla med industriell odling hemma, men inget slår jord. Kolla ut genom fönstret.

Egentligen går det att odla i allt som kan hålla ihop lite jord och vatten, men jag brukar undvika vissa kärl. Konservburkar, antingen har de plast på insidan, och jag litar inte på plast, eller så rostar de och risken finns att tungmetaller läcker ut i jorden. Av liknande skäl undviker jag plastkärl, åtminstone såna som inte innehållit mat från början.

Glasburkar och andra genomskinliga kärl funkar, men alger kan börja växa i jorden och många växter är inte helt nöjda med att få sina rötter belysta. Sätt ett ark papper eller liknande runt burken åtminstone.

Annars är det bara att rocka.

En gammal kaffekopp är perfekt för skott. Byt vatten ofta och kolla så att inget ruttnar. Foto: Jerker Jansson

Så får du skott att rota sig

De allra flesta växter som har en stam kan utveckla rötter från en gren eller topp. Det varierar mycket mellan arter hur enkelt och snabbt det går, men det brukar funka till slut. Många växter som används som krukväxter har hamnat hemma hos folk för att de är lätta att föröka och de har med tiden blivit ännu bättre på att sätta rötter.

Förmågan till asexuell förökning som det heter när man ska vara fin i kanten finns hos en massa organismer. Om en gren faller av eller hela växten går av är det smart att kunna börja från början igen. En del växter har i praktiken givit upp att producera fröer och kör uteslutande med att föröka sig med skott.

Det finns en massa trix och metoder för att skott att rota sig. Kemikalier som i princip gör att rotceller delar sig extra snabbt. Lite cancerliknande och rätt obehagligt. Bättre då med naturliga lösningar. Naturen är full av gifter och obehagligheter, men där finns också allt vi behöver. Några fina kvistar sälg i ett glas vatten löser ut salicylsyra som stimulerar rottillväxt. Det går med en magnecyl också, det är ungefär samma ämne.

Slemmet från ett aloeblad är hur bra som helst också, men i ärlighetens namn kan jag inte påstå att det gör så stor skillnad. Rensa skottet noga så att inga blad eller fnasighetet hamnar i vattnet. Gör ett snett snitt längst ner på stammen och stoppa genast ner skottet i vätska. En aldrig så liten luftbubbla kan stoppa upptaget av vatten. Undvik genomskinliga kärl, rötter gillar mörker. Ställ skotten i ett soligt fönster, gärna lite varmt och byt vatten flera gånger i veckan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV