Situationen med kriget i Ukraina har vissa likheter med Kubakrisen 1961–1963, skriver Hans F Hjälte. Men det finns också skillnader – dagens politiker har mycket att lära av John F Kennedy, som då var president i USA.
DEBATT President John F Kennedys vision: Inte bara fred i vår tid, men fred för all framtid.
Samma dag som Putins invasionsstyrkor anföll Ukraina kunde man läsa en artikel av Göran Therborn i Aftonbladet där han jämförde dagens situation i Ryssland och Ukraina med Kubakrisen 1962, men med USA och Ryssland/Sovjetunionen i ombytta roller. Då var det USA som kände sig hotat, av sovjetiska planer på att installera missiler på Kuba.
Efter upptäckten av dessa missiler etablerade USA en militär blockad mot Kuba som ledde till flera incidenter som var nära att utlösa ett tredje världskrig. För både USA och dåvarande Sovjetunionen var det viktigt att hålla motparten så långt borta från det egna territoriet som möjligt. Krisen löstes slutligen genom en överenskommelse där Sovjetunionen offentligt drog tillbaka sina kärnvapen medan USA i hemlighet avvecklade sina atomrobotar i Turkiet.
Ryssarna backade, fartygen med raketer vände och raketramperna monterades ner. Kennedy lovade att inte invadera Kuba. Jag var tonåring då och minns hur oroliga människor i Sverige var för att ett kärnvapenkrig skulle bryta ut. Men president Kennedy och Sovjetledaren Nikita Chrusjtjov var – som tur var – betydligt klokare än Putin då de avstod från militär konfrontation.
Av denna kris på gränsen till katastrof drog president Kennedy slutsatsen att den enda vägen bort från katastrofala konfrontationer med risk för kärnvapenkrig var att kärnvapenmakterna genomförde en gemensam nedrustning. För 58 år sedan, den 10 juni 1963, höll president John F Kennedy sitt kanske mest berömda tal vid American university i Washington DC:
”Jag valt denna tidpunkt och denna plats för att ta upp det ämne, där osanningen ofta florerar och där sanningen sällan kommer fram. Trots att detta är den viktigaste frågan på vårt jordklot – världsfreden.”
”Vilken sorts fred menar jag? Vilken fred vill vi ha? Inte någon Pax Americana som tvingas på världen med hjälp av amerikanska krigsvapen. Ingen fred som grundar sig på gravar och slavläger …”
”Kort sagt, både USA och dess allierade, och Sovjetunionen och dess allierade, har ett ömsesidigt intresse för en rättvis och genuin fred och att stoppa rustningen. Avtal för detta ändamål är i Sovjetunionens och vårt intresse.”
”Låt oss därför inte vara blinda för våra skillnader – men låt oss också rikta uppmärksamheten mot våra gemensamma intressen och på sättet på vilka dessa skillnader kan lösas. Och om vi inte nu kan avsluta våra skillnader, kan vi åtminstone hjälpa till att göra världen säkrare. För i slutändan är vår mest grundläggande gemensamma länk att vi alla bor på denna lilla planet. Vi andas alla i samma luft. Vi alla uppskattar våra barns framtid. Och vi är alla dödliga.”
”Jag pratar om en äkta fred, den sorts fred som gör livet på jorden värt att leva, en fred som innebär att människor och nationer kan växa och får hopp om att bygga ett bättre liv för sina barn. Inte bara fred för amerikanerna, utan en fred för alla män och kvinnor. Inte bara fred i vår tid, utan fred för all framtid.”
Hela talet finns att läsa här.
John F Kenndey fick aldrig chansen att förverkliga sin dröm om fred och nedrustning. Han hade bara 153 dagar kvar att leva när han höll sitt fredstal. Den 22 november 1963 mördades han under ett besök i Dallas i Texas.
Fortfarande finns det tydligen politiker i både öst och väst som anser att militär rustning och kärnvapen skapar säkerhet. De har mycket att lära av John F Kennedy.