Startsida - Nyheter

Zoom · Analys

Myanmars militär skärper sina angrepp mot medierna

I dag, 1 februari, är det ett år sedan militärjuntan tog makten i Myanmar.

Ett år efter militärens statskupp i Myanmar har regimen trappat upp sina åtgärder för att stoppa de oberoende medierna. På senare tid har tre journalister dödats av militären, skriver Shawn W. Crispin vid Kommittén till skydd för journalister, CPJ, i denna kommentar.

Militärens kampanj mot medierna har nu gått från att främst bestå av trakasserier, censur och gripanden av journalister till vad som framstår som rena mord. Det handlar om en skärpt repression som syftar till att stoppa oberoende medier från att rapportera om juntans brott och övergrepp.

Den 6 eller 7 januari fördes den lokala nyhetsreportern Pu Tuidim bort av militären i delstaten Chin efter att han intervjuat medlemmar av en väpnad grupp som är motståndare till regimen. Soldaterna konfiskerade reporterns dator och utnyttjade sedan Pu Tuidim som en mänsklig sköld i en stridszon, varpå de dödade honom i en summarisk avrättning. Sedan dumpades Pu Tuidims kropp i utkanten av en by. Det uppger hans redaktör vid Khonumthung Media Group för CPJ.

Mordet kom efter att två andra journalister hade dödats i december. Ett av offren var en oberoende fotograf som greps efter att han bevakat en tyst protest mot regimen i landets största stad, Yangon. Han fördes till ett militärt fängelseläger och dödförklarades sedan utan att hans familj fick några förklaringar.

En tredje reporter, Sai Win Aung, dödades på juldagen i delstaten Kayin efter att han rapporterat om internflyktingarnas situation i de gränsområden som har förvandlats till krigszoner efter kuppen. Han dödades i samband med att militären genomförde en attack.

Sai Win Aungs redaktör uppger att det inte är klarlagt om reportern utgjorde måltavla för attacken. Men redaktören säger att Sai Win Aung tidigare hade tvingats ge sig av från Yangon efter att han hamnat under militärens bevakning på grund av sitt journalistiska arbete.

Tusentals dödade och gripna

Myanmars militärledning har goda skäl att försöka stoppa mediernas rapportering om deras dagliga och grova övergrepp mot landets befolkning.
Människorättsorganisationen Assistance Association of Political Prisoners, som är baserad i grannlandet Thailand, uppgav i slutet av januari att juntan har dödat 1 499 människor och gripit 8 798 personer sedan de grep makten i landet den första februari förra året.

Bland de gripna finns dussintals journalister, visar granskningar från CPJ. Myanmar är nu det nästa värsta landet i världen, efter Kina, i fråga om att hålla journalister fängslade.

Supporters till militärregimen med nationalistiska banderoller och porträtt, på årsdagen av kuppen idag 1 februari 2022. Foto: Military True News Information Team/TT

En majoritet av reportrarna sitter gripna under fabricerade anklagelser och med hänvisning till en paragraf som i praktiken kriminaliserar kritisk nyhetsbevakning. De flesta greps efter att ha bevakat protester mot militärjuntan.

Generalernas nästa mål tycks vara att stoppa den digitala nyhetsförmedlingen. En ny säkerhetslag syftar till att förbjuda så kallade VPN-tjänster, med målet att stoppa människor från att besöka illegala sajter och de sociala medier som många nyhetsredaktioner använder för att nå ut med sitt material. Den nya lagen syftar även till att ge regimen rätt att komma åt användarinformation och att fängsla regimkritiker.

Om den antas, vilket är högst troligt, kommer den nya lagen att ge regimen de juridiska instrument de behöver för att dra tillbaka alla mediereformer som genomfördes från 2012 och fram till kuppen. Det var en period när mängder av oberoende medieredaktioner uppstod, efter den tidigare mörka perioden då militärdiktaturen hade en strikt kontroll över medierna.

Inga planer på demokratiska val

Angreppen mot pressfriheten visar tydligt att juntan inte har några planer på att leva upp till sina uttalanden om att man planerar att anordna nya demokratiska val i framtiden.

Repressionen har lett till att allt fler journalister flyr landet samtidigt som många tidigare livliga redaktioner har stängts ned, och mediesajter och Facebook-baserade nyhetsförmedlare har tystnat.
Samtidigt finns det fortfarande tekniskt kunniga reportrar som vägrar att ge upp och trotsar förbud, trakasserier och till och med dödshot genom nystartade projekt där de fortsätter att rapportera om de grova övergrepp som begås i landet.

Myanmars journalister har en lång historia av att lyckats trotsa militärens censur för att nå ut med sina nyheter. Nu skrivs ett nytt kapitel i den historien av en ny generation reportrar som med fara för sitt eget liv rapporterar de nyheter som juntan vill hemlighålla. Detta  för medier som drivs av personer i exil eller andra icke-officiella nyhetsförmedlare. Deras arbete ger samtidigt ett fortsatt hopp om ett framtida demokratiskt Myanmar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV