Israels behandling av palestinier är ett ”grymt system av dominans och ett brott mot mänskligheten”, skriver Amnesty i en färsk rapport, där landet anklagas för ”apartheid”. Israel har reagerat med stor upprördhet redan innan rapporten släpptes.
(Uppdagterad) Med rapporten ansluter sig Amnesty till israeliska B’Tselem och internationella Human Rights Watch, andra människorättsorganisationer som redan klassat Israels behandling av palestinier som ”apartheid”. Anklagelsen gäller såväl hårdhänt politik på Västbanken som behandlingen av palestinier som lever i Israel.
I rapporten definieras apartheid som ett brott mot mänskligheten enligt Romstadgan, där det beskrivs som en ”institutionaliserad regim av systematiskt förtryck och dominans av en etnisk grupp över vilken annan etnisk grupp som helst”.
Berövas rättigheter
Israel upprätthåller ett sådant system mot palestinierna genom bland annat lagar, enligt Amnesty, som kräver att landets myndigheter ska hållas ansvariga för situationen.
”Oavsett om de bor i Gaza, östra Jerusalem, Hebron eller i själva Israel, behandlas palestinierna som en underlägsen etnisk grupp och berövas systematiskt sina rättigheter”, säger generalsekreterare Agnès Callamard i ett pressmeddelande, där hon uppmanar det internationella samfundet att agera.
Rapporten bygger på uppgifter från palestinska, israeliska och internationella organisationer. I den beskrivs övertaganden av palestinsk mark, utomrättsliga avrättningar, tvångsförflyttningar, begränsningar i palestiniers rörlighet och att palestinier vare sig får en nationalitet eller medborgarskap, vilket enligt Amnestys slutsatser utgör apartheid som ett brott mot mänskligheten.
”Det finns ingen rimlig motivering för ett system som byggts kring institutionaliserat och långvarigt rasistiskt förtryck av miljoner människor”, säger Agnès Callamard.
"Lögner som sprids"
Redan innan den släpptes reagerade Israel starkt på rapporten.
– Israel är inte perfekt, men vi är en demokrati som är hängiven internationell rätt, öppen för kritik, med en fri press och ett starkt och oberoende rättssystem, säger utrikesminister Yair Lapid.
Enligt Israel är Amnestys slutsatser ”felaktiga, partiska och antisemitiska”.
– I stället för att leta efter fakta citerar Amnesty lögner som sprids av terrororganisationer, säger Yair Lapid.
– Amnesty har varit en ansedd organisation som vi alla respekterade. I dag är det raka motsatsen, hävdar han.
Agnès Callamard svarar att människorättsorganisationen förgäves försökt få kontakt under arbetet med rapporten.
– Vi hade gärna haft ett samtal med utrikesministern när vi först försökte nå honom om denna rapport, det var i oktober, säger hon till AFP.
– Då svarade han inte. Nu är det alldeles för sent för honom att bara mana oss att inte publicera rapporten.