Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Varför sover Jönköpings kommun?

PFAS, PFOS, och PFOA är giftiga ämnen som inte bryts ner i naturen – men ändå släpps dessa ämnen ut i Vättern.

Jönköpings kommun borde slå vakt om Vättern och dess vatten – men allt annat verkar vara viktigare för dem, skriver Hans Mannefred i sin debattartikel.

Nässjö kommun hotar Vättern. Om det bryr sig inte Jönköpings kommun som tycks vara tysta som en mus. Det verkar som om Jönköpings kommun kvalificerar sig som hedersmedlem i ”Sovande klubben”.

Politikerna i Jönköping brinner för att bygga ett nytt badhus för en miljard kronor. Kommunen har också fokus på höghastighetståg.

Att bygga höga hus, liknande de som Donald Trump står bakom i NY är också viktigt för de politiker som sitter i Rådhuset i Jönköping och som styr Jönköpings kommun. Däremot är intresse och engagemang för olika miljöfrågor inte speciellt stort.

Hög hastighet gäller inte inom politiken när det gäller frågan om att sanera och rena Munksjön. Det finns möjligheter att vidtaga åtgärder så att en sjuk sjö blir en frisk sjö – om man bara vill. Svaret hur man gör har Structor som fått i uppdrag av SGU att rena och sanera Tisaren. Efter en genomförd riskbedömning är man nu i full gång att återställa sjön och miljön. Saneringsmetoderna som man använder sig av kan mycket väl tillämpas gällande Munksjön.

Nässjö kommun hotar Vättern

Jönköpings kommun uteslöts från att ingå i sakägarkretsen gällande Bodatippens utbyggnad i Nässjö kommun trots att denna avfallsanläggnings lakvattenströmmar mynnar ut i Huskvarnaåns vattensystem via Älingabäcken, Nässjöån, Ryssbysjön, Huluån samt närbelägna sjöar varav Lilla Nätaren i Jönköpings kommun är en recipient.

Föroreningssituationen bedöms som mycket allvarlig och Miljöåklagaren anger i skrivelse att länsstyrelsen och Nässjö kommun försöker att spåra källan till PFO-föroreningarna som kontaminerat hela övre delen av Huskvarnaåns vattensystem. Stuprör i stället för hängrännor är ett uttryck som används ibland vilket även kan översättas till att den ena parten inte vet vad den andra gör. PFOS (perfluoroktansulfonat), som förorenat Huskvarnaåns vattensystem är toxiskt, bioackumulerande och skadar människors hälsa, bland annat arvsmassan.

PFO är sedan 2008 förbjudet inom EU och ämnet är ett av de värsta miljögifterna som är känt för vetenskapen.. Detta beroende på att PFO aldrig någonsin bryts ned i naturen och således, sett ur föroreningssynpunkt, är PFO högaktuellt relaterat till föroreningar.

Försöker spåra källan till föroreningarna i Huskvarnaåns vattensystem

Den helt dominerade orsaken till PFO föroreningar är gamla brandövningsplatser  och en sådan har funnits på Bodatippen i Nässjö kommun och fullt synliga rödbruna lakvattenstömmar strömmar ut från anläggningen eftersom det saknas en geologisk barriär.

PFAS, PFOS, och PFOA  bryts aldrig ned i naturen och EU har beslutat  att förbjuda ytterligare 200 PFAS från februari 2023. De två mest kända PFAS ämnena är PFOS och PFOA, ämnen som är misstänkt cancerframkallande .
Runnerydssjön, Nässjöån, Vattenavloppsverket, Ryssbysjön. Huluån samt lilla Nätaren är kontaminerat av PFO miljögifter vilket lett till att länsstyrelsen efter kontakter med Livsmedelsverket infört fiskfångsbegränsningar av fisk upptaget från Ryssbysjön. Vidare att länsstyrelsen förbjudit Nässjö golfklubb att bevattna golfbanorna med vatten upptaget från Nässjöån som är kontaminerad av PFO föroreningar

Dags att vakna upp

Politikerna i Jönköpings kommun måste inse att den allvarliga föroreningssituationen i Huskvarnaåns vattensystem, Munksjön som är gravt förorenad av olika miljögifter, samt föroreningssituationen i Vättern  är en fråga som måste ha allra högsta prioritet.  Det som det hela handlar om är egentligen våra barns framtid. Politikerna i Jönköpings kommun måste inse att nuvarande föroreningssituation som emanerar från olika källor är en fråga som bör ha allra högsta prioritet. Och varför inte börja med att ta ett tåg upp till Nässjö för en allvarlig diskussion och dialog. En dialog kan lösa problemen inte tystnaden.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV