Radar · Miljö

Svenskarna: Inför klimatåtgärder som ändrar folks beteende

En ny undersökning visar att majoriteten i Sverige vill ha klimatåtgärder som motsvarar dem som vidtogs för att bekämpa den ekonomiska krisen efter covid-19.

76 procent av svenskarna vill att regeringen inför åtgärder som gör att folk beter sig mer klimatvänligt. Det visar en ny undersökning som Europeiska investeringsbanken har gjort. Samtidigt är det färre i Sverige som är intresserade av energieffektivisering jämfört med opinionen i Europa.

Tre fjärdedelar av svenskarna skulle gärna se att regeringen införde strängare åtgärder för att människor ska bli mer klimatsmarta – åtgärder liknande dem som vidtogs för att bekämpa covid-19-krisen.

Det uppger Europeiska investeringsbanken som har gjort en undersökning bland 30 000 personer i Europa om hur medborgarna uppfattar klimatförändringarna.

Men trots att svenskarna vill att regeringen inför sådana klimatåtgärder är de inte så intresserade av att spara på energi. Bara 11 procent anser att regeringen bör jobba med energieffektivisering. Det är en lägre andel än i resten av EU, där 17 procent menar att det är viktigt.

Sverige skiljer sig också åt mot resten av EU genom att fler är positiva till kärnkraft (25 procent jämfört med 12 procent) och därmed mindre intresserade av förnybara energikällor än européerna. Men fortfarande vill 54 procent i Sverige ha förnybar energi.

Samtidigt uppger tre fjärdedelar att klimatförändringarna och effekterna av dessa är den största utmaningen för mänskligheten under 2000-talet. Den åsikten har flest unga och flest som är vänstersympatisörer. Men 65 procent av högersympatisörerna håller också med.

Över hälften av svenskarna (54 procent) säger att klimatförändringarna påverkar deras vardag redan i dag.

”Ersätt kortdistansflyg med snabbtåg”

Vissa åtgärder är mer intressanta än andra för svenskarna. 66 procent vill att staten inför en skatt på de varor och tjänster som bidrar mest till den globala uppvärmningen. Även en majoritet av de med lägre inkomster vill se en sådan skatt.

Svenskarna är också positiva till att införa en garanti som innebar att alla elektriska produkter skule hålla i minst fem år. Och 82 procent vill att kortdistansflyg ersätts med snabbtåg.

Hela 90 procent vill också ha mer utbildning och öka barns och ungas medvetenhet om hållbar konsumtion, uppger klimatundersökningen.

Europeiska investeringsbanken har som uppgift att bevilja lån och garantier i EU:s intresse, utan vinstsyfte.