Amanda Björksell från Växjö kommer i höst att åka till Glasgow för att representera Sveriges unga vid FN:s klimatkonferens, COP26. ”Det är en så stor ära. Jag har varit engagerad hela min ungdom- och tonårstid, så jag vet ju hur många som kämpar för klimatet runt om i landet”, säger hon.
Efter ett års uppehåll, på grund av pandemin, är det i november dags för FN:s 26:e klimatkonferens. Landsrådet för Sveriges ungdomsorganisationer (LSU) har valt ut Amanda Björksell som representant för att bli del av den svenska delegation till klimatkonferensen. Syftet är att försäkra att barn och ungas perspektiv inkluderas.
– På ett personligt plan känns det jätteintressant. Det ska bli väldigt spännande och intressant att vara med och att få använda min röst för att lyfta de argument och budskap som unga har, säger hon och poängterar att konferensen i år, just på grund av corona, kommer vara extra viktig.
– Speciellt nu under pandemin blir det väldigt tydligt vilka som drabbas av globala kriser. Klimatkrisen är en kris av en helt annan magnitud än coronapandemin. Det är också någonting som ungdomsrörelsen betonar: vilka som drabbas av vilken kris och hur snabbt och tydligt man agerar vid olika kriser, säger Amanda Björksell.
Ett tydligt och konkret agerande är ett exempel på vad
ungdomsrörelsen vill framföra under klimatkonferensen.
Till vardags läser Amanda Björksell till Agronom, med inriktning mot landsbygdsutveckling, vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Uppsala. Hon berättar att hon redan under låg- och mellanstadiet fick upp ögonen för klimatet.
– Sedan dess har jag engagerat mig väldigt mycket. Jag har kopplat mycket av mitt engagemang till klimat-, miljö- och klimaträttvisefrågor. Senast har jag engagerat mig i dessa frågor för Svenska kyrkans unga och Act svenska kyrkan, säger hon.
Den viktigaste frågan under konferensen menar hon kommer att vara vilka konkreta beslut som kommer att fattas.
– Då mötet har blivit uppskjutet är vi nu i en situation där vi måste ta beslut. Det blir väldigt tydligt i år. I år ska alla lämna in sina utsläppsminskningsplaner, och de måste vara ambitiösa. Det är dessa som kommer att påverka hur länder kommer agera, säger Amanda Björksell.
– Klimatförändringarna ökar ojämlikheten i världen, men det är samtidigt någonting vi kan göra något åt.
Fakta: COP26
Förenta nationernas klimatkonferens 2021 är den 26:e klimatkonferensen som FN håller.
Den är planerad att hållas i Glasgow i Skottland mellan den 1 och 12 november.
Konferensen var ursprungligen planerad att hållas i november 2020, men sköts fram ett år på grund av coronapandemin. Storbritannien står värd för mötet, i samarbete med Italien.
Mötet hålls normalt årligen mellan parterna i Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) och detta är det 26:e i ordningen, därav förkortningen COP26.