Hyreshöjningar på uppemot 70 procent – trots att hyran är reglerad. Att få sin lägenhet renoverad kan svida i plånboken. Och nästan ingen som motsätter sig renovering får rätt i domstol, visar Sveriges radios granskning.
Debatten om marknadshyror rasar efter att förslaget om fri hyressättning i nyproducerade lägenheter presenterades av den statliga utredaren i förra veckan. Från motståndarna varnar man för kraftiga hyreshöjningar, medan regeringen anser att förslaget inte kommer att påverka befintliga hyresgäster.
Redan idag får dock många hyresgäster kraftigt höjda hyror i samband med renoveringar. Hyresgäster kan gå till hyresnämnden och motsätta sig en renovering – men nästan ingen får rätt, visar Sveriges radios granskning. I 102 av 108 ärenden som avgjorts sedan 2015 har hyresvärden fått rätt i Svea hovrätt, dit fallen i hyresnämnderna kan överklagas. I flera fall har hyrorna höjts med över 20 procent och som mest över 70 procent.
Oönskad handdukstork
Marie-Louise Helgeson i Kalmar är en av dem som förlorat mot sin hyresvärd i Svea hovrätt. Till priset av drygt 20 procents hyreshöjning fick hon bland annat en säkerhetsdörr och ett kaklat badrum med handdukstork och golvvärme.
– Där hade man inget val, alla ska ha likadant, säger hon till Sveriges radio.
Domstolen tar inte ställning till hyresnivån i sig utan till om den renovering som görs är rimlig, utifrån önskemålen hos breda grupper av hyresgäster, oavsett om det finns motstånd hos enskilda.
– Vad hyresgäster tyckte var lyxkaraktär 1980, gör man en helt annan bedömning av i dag, säger hovrättsråd Kenneth Nordlander till Sveriges radio.