Egyptens kvinnor har fått nog av sexuella övergrepp och könsbaserat våld. Men efter en ny våg av Metoo under hösten och en ny lag som garanterade kvinnliga offer anonymitet, tog en uppmärksammad gruppvåldtäkt en oväntad vändning. Nu föreslås också en lag som kan flytta utvecklingen tillbaka 200 år, enligt kvinnoorganisationerna.
Den internationella kvinnodagen 8 mars, blir ingen munter dag för Egyptens feminister. För några veckor sedan föreslogs en lag som kan frånta kvinnor många rättigheter och göra dem helt beroende av manliga beskyddare.
– I Egypten har vi kvinnliga ministrar och kvinnor kan skriva under kontrakt värda miljoner i statens namn. Med den nya lagen kommer de inte ens få rätt att skriva under sina egna äktenskap, säger juristen Aboul Komsan, till Al Jazeera.
I början av mars lades lagförslag fram i det egyptiska parlamentet som kan ta bort kvinnans rättigheter till sina barn, frånta henne rätten att äga ett hus. Vidare föreslås att en kvinnas far, bror eller manliga beskyddare ska kunna ingå äktenskap i kvinnans ställe. I förslaget ingår också att män ska kunna hindra kvinnor från att registrera sina barn, resa eller skaffa ett pass.
Egyptian Centre for women’s rights (ECWR) säger att lagen gör om kvinnor till ”maskiner som ska föda barn” och 50 kvinnoorganisationer har nu protesterat mot lagen och menar att den flyttar tillbaka kvinnors rättigheter 200 år.
Det närmast epidemiska sexuella våldet i landet har också debatterats på sistone. 99,3 procent av alla kvinnor i Egypten har upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp, enligt en FN-studie, skriver nyhetsajten Al Monitor.
Sedan sommaren 2020 har sociala medier i Egypten fyllts av berättelser om sexuella övergrepp under hashtaggen #metoo. Det startade när en student på American university of Cairo öppnade ett anonymt Instagramkonto @assultpolice för att berätta om hur hennes klasskamrater trakasserats, våldtagits och utpressats av en universitets elever. Kampanjen ledde senare ledde till att mannen arresterades och en ny lag antogs i augusti 2020 där anonymitet för offer sexuellt våld garanterades.
Tidigare har kvinnor i Egypten varit rädda för att anmäla eller tala ut om sexuella övergrepp då kvinnan ofta skuldbeläggs för sitt beteende, sin klädsel och sin moral.
Optimism blev backslag i kampen mot sexuellt våld
I dag har kontot mer än 242 000 följare och grundaren Nadeen Ashraf har klivit fram ur anonymiteten och blivit ett ansikte utåt i kampen det närmast epidemiska våldet mot kvinnor i Egypten.
Men den uppblossande optimismen i Egypten kring den nya öppningen för att diskutera sexuellt våld mot kvinnor har nu fått flera bakslag.
Det handlar om det så kallade Fairmontfallet, som inträffade 2014 men som först uppdagades 2020. På lyxhotellet Fairmont, vid Nilens kant, hade en grupp överklassmän drogat en ung kvinna, våldtagit henne, filmat övergreppet och skickat runt filmen till sina vänner. Återkommande ”sexpartyn” ska även tidigare ha ägt rum på hotellet .
De fruktansvärda detaljerna kring våldtäkten väckte stor indignation bland allmänheten och den utsatta kvinnan uppmanades att anmäla förövarna. Dagen efter att Fairmontfallet hade publicerats på Instagramkontot @assultpolice bad de egyptiska myndigheterna Interpol att gripa männen, som alla var rika män som befann sig utomlands, och vars familjer hade goda kontakter med makteliten i Egypten, enligt Financial Times.
Uppmuntrade vittnen höra av sig – blev arresterad
Myndigheterna uppmanade också vittnen att höra av sig. Men sex dagar senare arresterades de vittnen som hört av sig. En man, tre kvinnor och två bekanta till vittnen greps av säkerhetstjänsten, enligt Human rights watch. Vittnena åtalades för brott mot morallagarna. De släpptes senare men nu – sex månader senare – kvarstår åtalen. Ytterligare personer har hört av sig till Human rights watch och berättat om att de också utsatts av de anklagade männen, men att de nu är för rädda för att träda fram.
– Vittnen har hotats, kidnappats och anklagas för omoraliskt beteende på sociala medier, säger människorättsjuristen Azza Solima till Financial Times.
Det egyptiska rättsväsendet har skyddat de anklagade männen, som har kopplingar inom Egyptens affärsvärld, rapporterar Human rights watch. Rotha Genum, senior researcher på organisationen skriver i rapporten:
”Det är fruktansvärt att egyptiska myndigheter arresterar vittnen till en gruppvåldtäkt efter att uppmanat dem att träda fram. Det här sänder ett iskall signal till överlevare av sexuellt våld att de kan fängslas om de berättar.”
Sex månader efter att gruppvåldtäkten på Farimonthotellet fick stor uppmärksamhet på sociala medier ska nu några av vittnena att åtalas för omoraliskt beteende.
Tio år efter den arabiska våren säger egyptiska feminister att den senaste utvecklingen visar att aktivismen på internet blivit allt mer begränsad i ett land där hela samhället, politiker och medier är hårt kontrollerade av staten, och där hårda straff hotar dem som vill kämpa för förändring.
Sedan 2014, då Adbel Fattah el Sisi blev Egyptens president, har hundratals fredsaktivister, journalister, akademiker och människorättsförsvarare arresterats.