Sverige, Polen och Tyskland utvisar ryska diplomater som svar på Rysslands utvisningsbeslut i förra veckan. ”Ryssland gav oss inget val”, säger utrikesminister Ann Linde (S) till TT.
Viktor Tatarintsev, Rysslands ambassadör i Stockholm, kallades upp till utrikesdepartementet (UD) på måndagseftermiddagen.
– Vi har meddelat den ryske ambassadören att en medarbetare vid den ryska ambassaden i Stockholm ombeds lämna landet, säger Ann Linde.
I de här sammanhangen gäller principen öga för öga, tand för tand. Således är den aktuelle ryske diplomaten på motsvarande nivå som den svenske diplomaten, som enligt Ryssland deltog i en demonstration i S:t Petersburg den 23 januari.
"Helt oacceptabelt"
Ann Linde poängterar att den svenske diplomaten, som hon pratat med, inte deltog i demonstrationen utan bara observerade den. Det ingår enligt UD i en diplomats uppgifter att följa den politiska utvecklingen i ett land. Och att observera demonstrationer och gatuprotester ligger helt i linje med Wienkonventionens regler för diplomatiskt arbete.
– Så vi ser det här som en ovänlig handling från Ryssland, säger hon och kallar det ryska agerandet ”helt oacceptabelt”.
Även den polske och den tyske diplomaten anklagades för att ha deltagit i gatuprotester. Fredagens ryska beslut innebär att en diplomat vardera från Sverige, Tyskland och Polen ska utvisas ”inom en snar framtid”. Det betyder en vecka i de här sammanhangen.
Följden blev en hårdare ton mellan Ryssland och flera EU-länder.
”Jag fördömer starkt Rysslands grundlösa beslut att utvisa flera EU-diplomater, däribland en svensk diplomat”, skrev statsminister Stefan Löfven till TT.
Väntade steg
På måndagen gjorde de tre länderna gemensam sak och svarade unisont med samma mynt i enlighet med de diplomatiska spelreglerna.
Ryska UD kallar de tre samordnade utvisningsbesluten för ett ”grundlöst, fientligt steg”, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.
Moderaternas utrikespolitisk talesperson Hans Wallmark gör tummen upp för beslutet att utvisa den ryska diplomaten.
”Nu krävs fortsatt samordning inom EU och att gemensamt vara tydlig och bestämd. Sverige borde kräva att ryska gasrör i Östersjön i form av Nordstream II slutligen stoppas”, skriver han i ett uttalande.