Radar · Miljö

Så stor är svenska företags klimatpåverkan

Lastbilstillverkaren Volvo är etta på listan över svenska företag som genererar mest klimatpåverkan.

De svenska storföretag som orsakar mest utsläpp har lika stor klimatpåverkan som 100 miljoner EU-medborgare sammanlagt, visar en granskning som är gjord av Sveriges Radio Ekot.

Totalt motsvarar det över 800 miljoner ton koldioxid, enligt Ekots granskning.
Siffrorna inkluderar både indirekta och direkta utsläpp och baseras på utsläppsdata från 30 av de svenska företag som bedöms ha störst klimatpåverkan. Först på listan är lastbilstillverkaren Volvo, följt av industriföretaget ABB, lastbilstillverkaren Scania och hemelektronikföretaget Electrolux, enligt Ekots analys.

Det är mer än utsläppen från 100 miljoner EU-medborgares konsumtion, visar siffrorna och en av orsakerna till de höga siffrorna är att Sverige har flera stora exportföretag i branscher som har stark klimatpåverkan. I flera branscher är det de så kallade indirekta utsläppen som står för merparten av företagens klimatavtryck.

– Det understryker vikten och behovet av att vi ställer om från en fossildriven värld till en fossilfri värld. Det handlar om att minska utsläppen i hela samhället och i hela världen, säger Lina Håkansdotter som är hållbarhetschef på Svenskt Näringsliv till Ekot.