Chiles parlament har till slut röstat igenom en länge omtalad lag som gör det lagligt för personer av samma kön att gifta sig. Det katolska landet har genomgått en fyra år lång process för att nå fram till beslutet.
Den nyinstiftade lagen innebär också att samkönade par får möjlighet att adoptera. Chiles president Sebastián Piñera har öppet visat sitt stöd för lagförslaget och kommer att skriva under godkännandet för att det ska bli officiellt.
När lagen röstades igenom i parlamentet utbröt jubel och människor viftade med prideflaggor.
–Jag är otroligt rörd. Det är svårt att hålla masken, det har varit en lång kamp, sade Isabel Amor, en av företrädarna för Fundación Iguales, en civilrättslig rörelse för sexuell mångfald, som var på plats vid röstningen.
Fram till 1999 var sex mellan personer av samma kön olagligt i Chile. Registrerat partnerskap infördes 2015 och förra presidenten Michelle Bachelet skickade lagförslaget om samkönade äktenskap till parlamentet 2017.
Att den konservativa efterträdaren Sebastián Piñera skulle vilja stötta förslaget var långt ifrån självklart, men i juni i år tillkännagav han att han ”skyndsamt” tänkte ålägga parlamentet att godkänna lagen, som har stöd hos majoriteten av den chilenska befolkningen.
Samkönade äktenskap är sedan tidigare lagliga i de latinamerikanska länderna Costa Rica, Ecuador, Colombia, Brasilien, Uruguay och Argentina – samt i 14 av Mexikos 32 delstater. Totalt har 30 av världens länder lagstadgat om att tillåta samkönade äktenskap.