Vilda släktingar till några av världens vanligaste grödor hotas av utrotning. Det enligt en ny studie som släpptes under Internationella naturvårdsunionens (IUCN) kongress i Marseille idag. ”Den här studien har en potentiellt kritisk innebörd för vår matsäkerhet och vårt levebröd”, säger Bárbara Goettsch, växtspecialist hos IUCN i ett uttalande, i samband med att studien publicerades.
Växterna som analyserats är inhemska i Mexico, Guatemala, El Salvador och Honduras och kan bidra med genetiskt material vid växtförädling. Exempelvis för att få fram grödor som bättre kan tåla klimatförändringarna. Forskarna bakom studien som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Plants, people, planet har analyserat 224 växter som är nära släkt med majs, potatis, bönor, squash, chili, vanilj, avokado och bomull med mera. Det visade sig att 34 procent var utrotningshotade.
– I dagens snabbt föränderliga värld är genetisk variation avgörande för att göra våra grödor motståndskraftiga mot klimatförändringarna. Vi behöver biologisk mångfald för att försäkra oss om matsäkerheten för världens snabbt växande befolkning, vilket den här studien visar, säger Bruno Oberle, generaldirektör för IUCN, i samma uttalande.
Orsakerna bakom nedgången för växterna som nu hotas av utrotning är flera. Men främst rör det sig om att jordbruket industrialiserats på bekostnad av småjordbruk. Något som inneburit omfattande användning av bekämpningsmedel. Andra orsaker rör alltifrån introduktion av GMO-grödor till skogsskövling, enligt studien.
Den växt som är mest illa ute är vanilj, där alla åtta sorterna som finns i regionen är listade som hotade eller kritiskt hotade. Följt av bomullsorterna där det är 92 procent som är hotade. På den föga ärofyllda listan hamnar avokadosorterna på tredje plats, med 60 procent av sorterna hotade.
– Givet att Mesoamerika är centrum för ursprunget och förädlingen av flera stora grödor är det av största vikt att vi bevarar dessa, inte minst med bakgrund av klimatförändringarna, eftersom de här grödorna har utvecklats under vitt skilda förhållanden, säger José Sarukhán, nationell koordinator för Mexicos nationella komission för kunskapen om och användandet av biodiversitet (CONABIO).
Internationella naturvårdsunionen (IUCN) samlar bland annat stater, ursprungsbefolkningar, akademiker och naturvårdsorganisationer. Var fjärde år anordnar de en kongress, där viktiga beslut som rör naturvård fattas. IUCN står också bakom den internationella rödlistan.