Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Budgeten: Regeringen satsar 8 miljarder på arbetslinjen

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark.

Regeringen satsar 8 miljarder i ett jobbpaket. Den budgetnyheten presenterade Eva Nordmark (S), arbetsmarknadsminister, i dag under en pressträff. Mest satsar regeringen på Kunskapslyftet, 1,5 miljarder, och köp av privata matchningstjänster för arbetslösa, 1,2 miljarder.

Enligt arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är regeringens främsta mål med budgeten ”att pressa ned långtidsarbetslösheten, bygga ut kunskapslyftet, förenkla företagande och främja nya jobb och omställning”.

Mest pengar går till kunskapslyftet, 1,5 miljarder 2022, som regeringen vill bygga ut med 14 000 platser, som kombinerar yrkesutbildning med undervisning i svenska språket.

300 miljoner föreslås gå till folkhögskolorna, till fler platser, och yrkeshögskolan får 100 miljoner i tillskott 2022.

1,2 miljarder till privata matchningstjänster

Regeringen föreslår 2,5 miljarder i tillskott för åtgärder för arbetssökande nästa år. Största utgiftsposten går till att köpa privata matchningstjänster, 1,2 miljarder, ”för att fler arbetssökande ska få ta del av en matchningstjänst under 2022”. En satsning som bygger på den tidigare överenskommelsen mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

425 miljoner går till att öka arbetsmarknadsutbildningen, där Kunskapslyftet byggs ut till 14 000 platser. Regeringen föreslår även en satsning på extratjänster och introduktionsjobb för de som står längst ifrån arbetsmarknaden, på 701 miljoner kronor under 2022.

Tillfälligt minskat antal karensdagar i a-kassan

– För att mildra de ekonomiska konsekvenserna till följd av pandemin föreslås att antalet karensdagar tillfälligt minskas från sex till två dagar under 2022, säger Eva Nordmark.

Regeringen vill även förlänga lättnaderna gällande vilande företag under 2022. Eva Nordmark berättade också att regeringen avser att förlänga den tillfälliga möjligheten för företagare att vidta vissa marknadsföringsåtgärder med bibehållen arbetslöshetsersättning under 2022.

Nytt omställnings- och kompetensstöd

Regeringen föreslår satsningar på ett nytt omställnings- och kompetensstöd och ett nytt omställningsstudiestöd. Förslaget bygger på den överenskommelse mellan PTK, Kommunalarbetareförbundet, Industrifacket Metall och Svenskt Näringsliv.

Regeringen föreslår även ett offentligt grundläggande omställnings- och kompetensstöd för arbetstagare som inte omfattas av kollektivavtal.

– Ett nytt offentligt omställningsstudiestöd stärker möjligheten till vidareutbildning och omställning under arbetslivet. Det är avgörande på en arbetsmarknad i snabb förändring, säger Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning.

Stödet kommer att motsvara cirka 80 procent av den befintliga lönen, med bidrag och lån, enligt Ernkrans.

I budgetpropositionen beräknas 1,36 miljarder kronor för stödet 2023. Fullt utbyggt beräknas stödet kosta 6–9 miljarder kronor per år.

Omställningsstudiestödet ska delvis finansieras genom en ny räntemodell på studielån från 2023, vilket innebär att det kan ta längre tid att betala tillbaka lånen för en del, enligt TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV