Billigare och enklare att sparka anställda. Men också större möjligheter till vidareutbildning. Det är några av punkterna i överenskommelsen om en ny lag om anställningsskydd som januaripartierna presenterade idag.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) menar att regeringen nu levererar det man lovat i januariavtalet med Liberalerna och Centerpartiet.
– Företagen får större flexibilitet och mindre kostnader vid uppsägningar. Samtidigt får alla arbetstagare nya möjligheter att ställa om, vidareutbilda sig och utvecklas under hela arbetslivet, säger hon på en pressträff.
Förslaget bygger på den överenskommelse som Svenskt näringsliv och Privattjänstemannakartellen (PTK) gjorde i höstas och som sedan LO-facken Kommunal och If Metall anslutit sig till. Det innebär bland annat att alla arbetsgivare, oavsett storlek, i framtiden kommer kunna undanta tre anställda från turordningsreglerna vid uppsägning. Anställda å sin sida ska kunna vidareutbilda sig med 80 procent av lönen under ett år.
Det ska också bli billigare för arbetsgivare att avskeda anställda. I dag får den anställda behålla sin anställning och därmed sin lön när fack och arbetsgivare tvistar om ifall en uppsägning är giltig. I framtiden ska arbetsgivaren endast betala lön för perioden i efterhand ifall Arbetsdomstolen finner att det inte funnits sakliga skäl för uppsägningen.
"Historisk förändring"
Centerpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl, är mycket nöjd med överenskommelsen.
– Det är verkligen en historisk förändring som görs. Vi anpassar arbetsrätten efter dagens arbetsmarknad, säger han på pressträffen.
Vänsterpartiet lovade 2019 att man skulle fälla regeringen ifall de la fram förslag som försämrade anställningsskyddet. För några veckor sedan meddelade partiledaren Nooshi Dadgostar att man inte kommer att försöka väcka ett misstroende mot regeringen ifall LO som helhet accepterar en överenskommelse. Hur LO ställer sig är ännu inte klart.