Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Moderat oro över ryskt kärnbränsle i Ringhals: ”Får insyn”

I Ringhals kärnkraftverk pågår nu tester av bränsle från det ryska kärnvapenföretaget Rosatoms dotterbolag TVEL, uppger Vattenfall.

Vattenfall köper kärnbränsle från ryska kärnvapenföretaget Rosatom. Problematiskt, tycker Moderaterna som kräver en säkerhetspolitisk analys. Men regeringen hänvisar till Vattenfall. ”Jag får inga svar”, säger riksdagsledamoten Helena Antoni.

Redan 2012 tecknade Vattenfall ett avtal med TVEL, ett dotterbolag till Rosatom, det ryska statliga bolag som bland annat driver kärnkraftverk och tillverkar kärnvapen. Enligt avtalet ska Rosatom i år börja leverera kärnbränsle till kärnkraftverket Ringhals. Just nu pågår tester av det ryska bränslet, uppger Vattenfall.

I flera europeiska länder har beslut fattats om att avstå från att göra affärer med Rosatom. Bland annat stängdes bolaget från att lägga anbud på att bygga nya kärnkraftsreaktiorer i Tjeckien. Dessutom uppmanade EU-parlamentet i vår medlemsländerna att stoppa kärnkraftverksbyggen som genomförs av Rosatom.

Riksdagsledamoten Helena Antoni (M) har begärt svar från regeringen om vilka säkerhetspolitiska analyser regeringen gör av Vattenfalls avtal med Rosatom och vad man ska göra för att motverka att Ryssland använder kärnkraften som maktmedel.

Utrikesminister Ann Linde hänvisar till Vattenfall när det gäller beslutet att ingå avtal med Rosatom.

”Den grundläggande principen är att staten inte pekar ut vilka leverantörer som enskilda bolag – inte heller de statligt ägda – ska använda sig av”, skriver hon i ett skriftligt svar till Helena Antoni.

Det duger inte, anser den moderata riksdagsledamoten.

– Det tycker jag är ett platt svar när det handlar om säkerhetspolitik. Jag får inga svar på om man ens funderar över den frågan, säger Helena Antoni.

"Får insyn i våra energisystem"

Tidigare har Sverige importerat uran som brutits i Ryssland. Men ur säkerhetspolitisk synpunkt är det stor skillnad att importera det färdiga bränslet, enligt Helena Antoni.

– Då måste ryska Rosatom vara på plats i svenska anläggningar och får då stor insyn i hur våra energisystem fungerar, säger hon.

Risken för att känslig information kommer i ryska händer avfärdas av Vattenfall.

”Under inga omständigheter får en enskild leverantör tillgång till så mycket information som skulle motsvara något slags ,närvaro’ djupt in i våra system”, skriver Anna Collin, presschef på Ringhals, i ett mejl.

Hon pekar på att Vattenfall i dagsläget köper kärnbränsle från ytterligare tre leverantörer, bland annat det amerikanska bolaget Westinghouse och därför inte gör sig beroende av Rosatom.

”Vattenfalls inköpsstrategi för kärnbränsle syftar till att vara oberoende av enskilda länder och leverantörer, vi vill ha minst två leverantörer av kärnbränsleelement. Ökad konkurrens leder till ökad kvalitet och lägre grad av beroende”, skriver Anna Collin.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV