Han är känd för sin orädda rapportering om den undre världen. Nu kämpar journalisten Peter R de Vries för sitt liv sedan han skjutits i Amsterdam. ”Situationen för journalister och pressfriheten har försämrats i EU”, säger Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser.
Den 64-årige Peter R de Vries hade varit med på en tv-inspelning när han sköts utanför studion i Amsterdam vid 19.30-tiden i tisdags. Enligt vittnen träffades han av flera skott, bland annat i huvudet. Journalisten uppges nu kämpa för sitt liv.
Polisen har inte gått ut med några detaljer om möjligt motiv. Men de Vries är en högprofilerad reporter som har granskat organiserad brottslighet och gängkriminalitet i Nederländerna och även internationellt. Han har tidvis haft polisskydd på grund av hotbilden mot honom.
– Han är en av Nederländernas mest kända och namnkunniga journalister, med 40 års erfarenhet av kriminaljournalistik, säger Erik Halkjaer, ordförande för pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser Sverige, till TT.
– Det har naturligtvis gjort att han har skapat sig ett antal fiender.
Två personer som greps på en motorväg kort efter dådet kommer att fortsätta hållas frihetsberövade, meddelar polisen på onsdagen. En tredje person som greps efter attacken har släppts.
Chock och bestörtning
Solidaritetshälsningarna strömmar in. Nederländernas premiärminister Mark Rutte har kallat dådet ”chockerande och ofattbart” och EU-rådets ordförande Charles Michel beskriver det som en attack på ”demokratiska värderingar”.
Även om det i nuläget är oklart om attacken mot de Vries kan kopplas till hans yrkesroll konstaterar Reportrar utan gränser att hotbilden mot journalister i Europa har ökat de senaste åren.
För fem år sedan var Nederländerna världens näst bästa land i organisationens pressfrihetsindex – men nu har landet halkat ned till en sjätteplats på grund av de ökande hoten mot journalister, däribland de Vries.
– Det är ledsamt när en kollega och journalist skjuts ned på öppen gata, särskilt i Nederländerna och norra Europa. Tyvärr blev jag inte förvånad, säger Halkjaer.
– Pressfriheten har försämrats och hotbilden mot journalister har ökat inom EU de senaste åren. Det måste tas på allvar, det är ett hot mot demokratin.
Välkomnar gripanden
I april i år sköts kriminalreportern Giorgos Karaivaz ihjäl i Grekland, 2018 skakades Slovakien av mordet på korruptionsgranskaren Ján Kuciak och 2017 dödades grävreportern Daphne Caruana Galizia av en bilbomb på Malta.
– De ytterst ansvariga för morden går fortfarande fria, säger Halkjaer.
Att flera personer har gripits och såväl premiärministern som kungahuset har fördömt attacken tyder på att Nederländerna tar de ökande hoten och trakasserierna på allvar, enligt Halkjaer.
– Det är så det ska gå till, säger han.
– Om straffriheten för våld mot journalister består försvinner det sista hindret för folk som har tillräcklig motivation att vilja röja granskande journalister ur vägen.
Fakta: Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2021
1. Norge
2. Finland
3. Sverige
4. Danmark
5. Costa Rica
6. Nederländerna
7. Jamaica
8. Nya Zeeland
9. Portugal
10. Schweiz