Skansen har avlivat de fyra vargar som fanns kvar i djurparken. Detta efter ett beslut att man inte längre ska ha kvar några vargar, något som diskuterats under flera år. ”Det har varit ett svårt beslut att fatta”, säger kommunikationschef Yvonne Nordlind till P4 Stockholm.
Beslutet att avliva vargarna togs av ledningen efter flera års diskussioner om vilka djur man ska bevara i ett artbevarande syfte. Nu har man istället valt att ta in fjällrävar istället.
– Vi kan jobba mer artbevarande med fjällräven än vad vi kan jobba med vargen. Vi har försökt hitta alternativa lösningar för vargarna men inte hittat någon lösning, säger Yvonne Nordlind till Svt Stockholm.
Beslutet att avliva vargarna handlar både om att det inte går att placera ut vargarna i naturen igen samt att en omplacering till en annan park är svår, då även många andra djurparker avvecklar sina vargavdelningar.
Djurrättsalliansen kommenterar det hela i ett uttalande och menar att de under många år har kritiserat djurhållningen på Skansen och att varghägnet har en rad brister som medfört stress för vargarna.
– Det är fruktansvärt att Skansen ännu en gång avlivat fullt friska djur. Den stress och det lidande som fångenskapen inneburit för vargarna på Skansen är åtminstone över och vi gläds över beslutet att Skansen upphör med att hålla vargar i fångenskap, säger Daniel Rolke, ordförande för Djurrättsalliansen.
De anser att Skansen bör ”ta fram en avvecklingsplan för djurhållningen om man är uppriktigt intresserad av djurens välbefinnande och inte maximerar ekonomisk profit på djurs lidande”.
Skansen skriver i en kommentar att ”vargarna avlivades med veterinär närvarande. Det är aldrig önskvärt, eller Skansens första alternativ, att avliva djur.”