USA:s regering stödjer ett internationellt förslag om att tillfälligt slopa patentreglerna för vaccin mot covid-19. ”Det här är ett stort ögonblick i kampen mot covid-19”, skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter. Själva beslutet fattas av Världshandelsorganisationen WTO.
Kampen om att tillfälligt ta bort patentskyddet på vaccin för covid-19 har förts inom WTO av i huvudsak Indien, som just nu kämpar mot en enorm smittspridningsvåg.
Att ta bort patentskydden skulle främja tillgången på vaccin och öka den globala vaccinproduktionen. USA har hittills varit skeptiskt – fram tills nu.
”Regeringen har stark tilltro till skydd av immateriella rättigheter, men för att få ett slut på pandemin stödjer vi att dessa skydd upphävs för vaccin mot covid-19,” skriver USA:s handelsrepresentant Katherine Tai i ett uttalande, rapporterar bland annat CNN.
Välkomnas
Beskedet välkomnas av bland andra Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus, som kallar USA:s beslut historiskt.
”Att stödja ett undantag för patenträttigheter för vaccin är ett starkt exempel på amerikanskt ledarskap vid hanteringen av globala hälsokriser, skriver han på Twitter.
”Låt oss nu snabbt gå samman i solidaritet och bygga vidare på den uppfinningsrikedom och engagemang hos forskarna som har tagit fram livräddande covidvacciner,” fortsätter WHO-chefen.
Långa förhandlingar
Det kan dock ta flera månader innan förslaget blir verklighet, eftersom det ska behandlas av WTO, där samtliga 164 medlemsländer måste vara överens. Hittills har över hundra länder ställts sig bakom det – och USA:s stöd ses som avgörande.
”Det här är en global hälsokris och coronapandemins extraordinära omständigheter kräver extraordinära åtgärder”, skriver Katherine Tai, enligt Reuters.
Länder som Nya Zeeland och Australien gläds åt USA:s besked, medan Frankrike har sagt att man hellre ser ett system där rika länder donerar vaccin till fattigare länder.
Och att ta bort patentskyddet får kraftigt mothugg från läkemedelsindustrin.
”Ett slopande är den enkla men felaktiga lösningen på ett komplext problem” skriver läkemedelstillverkarnas internationella lobbygrupp IFPMA i ett uttalande, rapporterar AFP.