Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson säger i sitt första linjetal att motvinden har mojnat för S och att det är dags att ”ta tillbaka kontrollen”. En första sten hon tänker vända på innebär tydliga krav på arbetsföra som kommit till Sverige och har ekonomiskt bistånd.
– En sak är klar. En otillräcklig politik har lett till segregation och den har i sin tur lagt grunden till mycket av det våld som plågar Sverige, säger hon i talet till kongressombuden.
I salen finns också kongressens internationelle toppgäst, den tyske finansministern och sannolike efterträdaren till förbundskansler Angela Merkel, Olaf Scholz.
Jobb är en viktig nyckel för att bryta segregationen, hävdar hon. Hon säger att hon ska vända på en första sten: Det ekonomiska biståndet.
– Är man fullt frisk och arbetsförmögen, då ska man möta lika tydliga krav på aktivitet oavsett i vilken form man får stöd. Den signalen är viktig.
Alla som får ekonomiskt bistånd ska ha en förväntan på sig att lära sig svenska och arbeta ett visst antal timmar i veckan.
– För så funkar det i Sverige. Här får alla vara med och bidra. För alla behövs.
Hon hävdar att den politiska trenden hittills har gått mot mer individ, och mindre samhälle. Men nu blåser vinden för S och socialdemokratiska värderingar.
Behöver varandra
– Allt ska inte beklagas. Jämfört med när jag var ung är Sverige ett mer öppet land. Fler av oss kan leva våra liv som vi vill och med vem vi vill. Det gläds vi åt, säger hon men tillägger att det har varit slagsida i den ekonomiska politiken.
– Avregleringar och privatiseringar. Marknadsexperiment i välfärden. Försvagade rättigheter för löntagare. Samhällsintresset har fått stå tillbaka för vinstintresset. Det har lett till växande klyftor och ökade motsättningar, inleder hon linjetalet.
I sitt korta tacktal efter torsdagens kongressval av henne som Stefan Löfvens efterträdare gav hon en försmak av vad hon vill driva och hon utvecklar det i linjetalet. Tre saker sätter hon högst – att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, äldreomsorgen och sjukvård är den första.
Klimatet och gängen
Hon listar också klimatomställningen förutom kamp mot segregation, gängkriminalitet och utanförskap
– Jag tvekar inte en sekund att fortsätta skärpa straffen och bygga ut rättsväsendet, säger Magdalena Andersson.
Men det räcker inte, fortsätter hon, när så unga växer upp och begår mord. Hela samhället måste mobiliseras.
– Varenda socialdemokrat, vare sig man är minister eller ersättare i utbildningsnämnden, ska ställa sig samma fråga varje morgon:
”Vad blir nästa steg? Vad gör jag idag för att bryta segregationen?” Ingen av oss kan göra allt, men var och en av oss kan alltid göra något.
Klimat och kärnkraft.
Hon kommer in på klimatomställningen och den industri som växer i norra Sverige.
– Då kan vi inte tillåta att investeringar som minskar utsläpp och skapar jobb inte blir av, för att marknaden tycker att risken är lite för stor.
– Jag vill inte vänta på att bygga upp en helt ny grön investeringsbank, säger hon som en passning till de många S-krav som kommit på den punkten under kongressen.
Hon vill bygga ut de gröna kreditgarantierna med minst 100 miljarder nästa mandatperiod.
Kärnkraften är för dyr, säger hon, och för långsam att bygga ut.
– Någon som är sugen på högre elpriser? frågar Magdalena Andersson.
Stoppa vinstjakt
Hon återkommer till prioriteringen om välfärden och att, som hon beskriver det, bolagen och privata vinstintressen har tillåtits ha experimentverkstad. Det ska bli slut med det om hon får råda, säger hon.
– Det är ingen olyckshändelse att börsbolag och utländska fonder kan pumpa ut pengar ur våra skolor och dela ut glädjebetyg som godis på Halloween, säger hon.
Hon lovar att ”stoppa vinstjakten i välfärden.”
– Vi ska ta tillbaka kontrollen!
Förre finansministern Bosse Ringholm betygsatte talet som ett ”imponerande brett och ideologiskt tal”.
– Det lovar gott, sa han.
Den interna S-oppositionen, företrädd av Reformisternas Daniel Suhonen var svalare, till exempel om utspelet om 100 miljarder i gröna kreditgarantier
– Det här är otillräckligt, det löser inte de problem Sverige står inför, sade Suhonen.
Läs mer: