Startsida - Nyheter

Radar · Mänskliga rättigheter

Läckt rapport: Kinas tvångsläger ska minska andelen uigurer

Uigurier i Turkiet protesterar i Istanbul mot Kinas agerande mot folkgruppen, 26 februari 2021.

En läckt rapport pekar på att den kinesiska regeringens arbetsläger för uigurer har som långsiktigt mål att minska andelen uigurer i landet. Kina avfärdar rapporten.

En kinesisk rapport som läckt ut till internationella medier pekar på att ett av syftena med lägren i Xinjiang är att den kinesiska regeringen medvetet vill minska ner andelen uigurer. Detta för att ändra demografin i landets befolkning, skriver tidningen The Guardian. 

Rapporten kommer från Nankaiuniversitet och togs bort 2020, men en kopia hade arkiverats av Kinaexperten Adrian Zenz, som nu läckt ut. Tidigare rapporter har pekat på hur uigurer utsätts för tvångsförflyttningar och sätts i omskolningsläger, där tortyr, tvångsarbete och andra missförhållande ska ha förekommit. Enligt Human rights watch kan upp mot en miljon människor hållas fångna och tvingas genomgå politisk indoktrinering.

Vittnar om våldtäkter och övergrepp

Vittnen har också berättat hur kvinnor utsätts för tvångssteriliseringar i lägren, liksom påtvingade aborter, enligt en granskning av nyhetsbyrån AP.

En lärare som arbetade i ett av lägren har nyligen vittnat om hur kvinnor fördes bort livlösa och om att systematiska våldtäkter förekom i lägren. Hon berättar för CNN hur lägrens väktare skröt om övergreppen:

– När väktarna drack på kvällarna kunde poliserna berätta för varandra hur de våldtog och torterade flickor, säger läraren Qelbinur Sidik till CNN, som inte kunnat verifiera hennes vittnesmål.

Men andra vittnen har berättat om politisk indoktrinering och olika övergrepp, skriver nyhetssajten.

Den nya läckta rapporten sätter övergrepp i en annan dager och pekar på en medveten strategi hos de kinesiska myndigheterna om att ändra landets demografi.

I Nankairapporten beskrivs arbetslägren som en del av ett mer långsiktigt mål att “inte bara minska den uiguriska befolkningen i Xinjiang utan också vara en viktig metod för att påverka, smälta ned och assimilera de uiguriska minoriteterna. Låt dem sakta ändra deras sätt att tänka och förstå, transformera deras värderingar och syn på livet genom ett miljöombyte och arbete”.

The Guardian har bett en senior analytiker på US Holocaust memorial museum, Erin Farrell Rosenberg, att analysera Nankairapporten och ytterligare stödmaterial i frågan. Han bedömer att det finns trovärdig grund för att arbetslägren fyller två av kriterierna för brott mot mänskligheten och att det finns stöd för att regeringen bedriver systematiska attacker mot den uiguriska befolkningen enligt en regeringspolicy.

Rapporten avfärdas av Kina

Kinakännare som arkiverat rapportern Adrian Zenz, senior medarbetare vid Victims of communism memorial foundation in Washington, har skrivit en analys av rapporten, och säger till BBC att Nankairapporten är en oöverträffad källa, skriven av ledande akademiker och tidigare regeringstjänstemän.

De kinesiska myndigheterna har inte velat svara på olika mediers uppgifter om tvångsförflyttningar och övergrepp. Kina har tidigare sagt att lägren är frivilliga träningsläger som inrättats för att bekämpa terrorism, och att arbetsläger “inte är sant”.
 
Vad gäller Nankairapporten har Kina svarat BBC att den “endast återger författarens personliga åsikter och att mycket av innehållet inte överensstämmer med fakta”. Smutskastning och anklagelser mot Zenz förekommer också i olika kinesiska medier och engelskspråkiga sajter, där han beskrivs som högerpopulist och fundamentalistisk kristen som fått uppdrag av Gud att krossa Kina.
 
Sverige utrikesminister Ann Linde har tidigare sagt att hon ser med oro på situationen för uigurer i Kina och att frågan löpande tas upp via multilaterala organ där Sverige medverkar, liksom via EU.

Flera svenska kommuner och regioner har också köpt munskydd från en fabrik i Xinjiang i Kina som starkt misstänks för tvångsarbete, enligt Uppdrag granskning och SVT Nyheter. Socialstyrelsen och Försvarsmakten har svarat Uppdrag granskning att det inte går att koppla tvångsarbete till de aktuella företagen och inköpen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV