Tusentals delegater från olika delar av Kina har samlats för det årliga mötet i Peking med Kinas folkkongress. Premiärminister Li Keqiang höll ett långt inledningstal, som fick många ämnen. Den heta potatisen runt Hongkongs framtid berörde han dock inte med mer än några ord om att staden ska bevara ”en hög grad” oberoende från Peking.
Premiärministerns omfångsrika tal rörde politiska och ekonomiska frågor från en ökad militärbudget och principen om ett Kina till landets tillväxt och befolkningsfrågan.
– Vi kommer att införa en nationell strategi för att ta oss an den åldrande befolkningen och förbättra servicen, med fokus på äldrevård och barnomsorg, sade han och lade till att Kina ska arbeta för att få ”lämpliga” födslotal.
Taiwan och militären
Politiskt står Kina helt fast vid principen om ett Kina, det vill säga att landet ser Taiwan som en del av folkrepubliken.
– Vi kommer att vara högst vaksamma över, och resolut avskräcka från, alla aktiviteter som syftar till ett oberoende Taiwan, sade Li Keqiang.
Militärens budget kommer under 2021 att ökas med 6,8 procent, något mer än under 2020, vilket innebär att militärutgifterna beräknas hamna på motsvarande nära 1 800 miljarder kronor för året.
Intresse för femårsplanen
Även om folkkongressen, landets lagstiftande församling, i praktiken saknar makt är mötet det politiska årets höjdpunkt i landet. I år mer än vanligt, eftersom 2021 markerar hundraårsjubileet för kommunistpartiets grundande. President Xi Jinping kommer att vara på plats, tillsammans med kollegorna från politbyråns ständiga utskott – kommunistpartiets toppledare.
På dagordningen står diskussioner och tal. Dessutom väntas Hongkongs framtid tas upp. I torsdags bekräftade kinesiska statsmedier att det rör sig om en förändring av Hongkongs valsystem – något som demokratiaktivisterna i den tidigare självstyrande regionen länge har fruktat.
Den punkt som omvärlden inväntar med störst intresse är dock den femårsplan som ska presenteras under mötet, som pågår till den 11 mars.