Startsida - Nyheter

Energi · Kan själv

Eget godis mellan hägg och syren

Pelargonblad flyter på vatten i Bergianska trädgården.

Försommaren är här. Blommor spricker ut överallt. Varför inte passa på att samla in lite ätliga blommor och göra godis av? Jerker Jansson tipsar.

Kandera järnet

Nej, det är inte dags för skomakarsemester än, men det är aldrig fel att ligga lite före i processen. Snart nog luktar hela världen parfymerat. I alla fall på sina ställen. Många väldoftande blommor är ätliga. Favoriterna är syren, hägg och lind, men jag har svårt för starka dofter så åtminstone de första två får jag avnjuta utomhus, om jag inte vill ha en plågsam huvudvärk. Eller göra något gott av.

Det är inte ovanligt att se andra ätliga blommor, som viol, ros och maskros i sallader och kanderade, men också fläder, hägg och syren går att använda på det sättet. Fläderns blommor blir lätt lite skräpiga eftersom de består av klasar av mindre blommor, det funkar hyggligt att göra godis av dem, men godast är de ändå som saft.

Klöver, indiankrasse, squashblommor, pelargon och tusensköna är bara några andra blommor som också fungerar. Och i sommar ska jag testa att kandera kanelbasilika. Det tror jag kommer att bli extra gott. Det är inte bara blommor som går att kandera. Jag har testat myntor, citronmeliss och rosengeraniumblad och det blir också gott. Eller varför inte citronskal, bitar av citrongräs och ingefära skuren i tunna skivor.

Florsocker enklast

Det enklaste sättet att kandera är att lägga blombladen i florsocker. Se till att de täcks ordentligt av sockret och låt bladen ligga några dagar tills sockret har dragit ut vätskan ur bladet och bildat en hinna. Det går också att pressa bladen lite lätt mellan fingrarna för att krossa cellerna i det så att processen går lite snabbare.

Lägg upp bladen på ett bakplåtspapper och torka i ugnen på låg temperatur, jag brukar köra på 60 grader, eller i torkapparat. När godiset går att bryta av är det färdigt. Florsocker ramlar lätt av bladen och dessa godisar passar bra på tårtor och till efterrätter, de blir gulliga, men är inte särskilt underhållande som godis.

Förvara dem i en burk med tätslutande lock. För att undvika att de tar upp fukt ur luften kan du värma hela burken i ugnen på 50-60 grader för att torka ut innehållet ordentligt och sen sätta på locket. Det blir lite extra konservering och locket sugs på plats av det undertryck som bildas. Självklart gör inte detta någon nytta när väl burken är öppnad.

Rosengeranium eller doktor Westerlund blommar inte ofta, men bladen har en så pass intensiv rosendoft att de går att kandera och göra godis av. Foto: Johan Nilsson/TT.

Riktig kandering

Det används en del animaliska produkter till kandering, men det är inte det minsta nödvändigt. Tvärtom ställer de oftast mer till det än de gör nytta och jag är övertygad om att det minskar livslängden hos dem. Allt som behövs är blommor, vatten, socker och glukos. Glukossirap finns i livsmedelsaffären på samma ställe som sirapen.

Glukos är inte världens nyttigaste sockerart, om det nu finns någon sådan, många tror att den har en dålig effekt på kroppen, genom att den ställer till det i ämnesomsättningen och att glukossirap ligger bakom mycket av övervikten i till exempel USA. Där sötar man gärna läsk med glukos, men min amatörmässiga bedömning är att det snarare handlar om mängden glukos man sätter i sig.

Recept – kanderade blommor

1 msk glukossirap

3 dl strösocker

1,5 dl vatten

1. Samla in någon ätlig blomma. Rensa bort stjälkar och gröna delar.

2. Koka ihop socker, glukos och vatten under några minuter. Blandningen ska koka ordentligt och klarna och tjockna lite. Doppa bladen i lösningen och lägg upp dem på ett bakplåtspapper. Eller låt dem ligga i en övermättad sockerlösning ett tag tills det bildas sockerkristaller på dem.

3. Kör i mikrovågsugn i ett par minuter på låg effekt och kolla om de har stelnat ordentligt, fortsätt en halv minut i taget annars. Eller torka dem i ugnen, återigen på ungefär 50 grader. Sätt en träslev i ugnsluckan så att fukten försvinner. Det tar också bara några minuter.
Egentligen är det sista steget inte nödvändigt. Det är ett sätt att torka ut bladen snabbt, men tillför egentligen inte mycket. Om du vill kan du lägga bladen att torka i fria luften eller torka dem i torkapparat. Däremot är det smart att värma upp eventuella glasburkar i ugnen innan du sätter på locket för att inte godisbitarna ska dra åt sig fukt ur luften.

Smaksatt socker och sirap

Var gränsen mellan vanlig saft och sirap går har jag ingen aning om. Det är i princip samma sak. En massa socker, lite vatten och något smakämne. Saft har ofta frukt eller bär i sig och har en syrlig komponent, men också blomsirap kan ge en extremt god saft.

Det allra enklaste sättet att skapa något sött och gott med blomsmak är att fylla en glasburk med strösocker och blanda i en massa goda blommor eller kryddblad. Kolla noga att det inte kommer med några insekter eller liknande. Låt bladen ligga ett par veckor i burken. Sila ifrån bladen. Med risk för att vara tjatig; om sockret blivit lite klibbigt av bladens fukt, torka i ugnen på 50 grader.

Strösockermetoden har sina brister. Det kan komma med grejer med blommorna som ställer till det. Bladen kan börja mögla, trots att socker är ett konserveringsmedel i stora mängder. En säkrare metod är att göra blomsirap. Och det är bara marginellt mycket besvärligare.

Syrensirap

5 dl rensade syrenblommor

5 dl strösocker

5 dl vatten

Eventuell lite citron- eller aksorbinsyra för att få lite syra i smaken.

1. Blanda allt i en kastrull. Låt koka upp.

2. Koka i ungefär tio minuter.

3. Sila ifrån blombladen och fyll på i uppvärmda, rena flaskor.

4. Förvara i kylen.

Ingefärsgodis

Ingefära blommar, naturligtvis. Den ger till och med små frukter om blommorna befruktas, men det är roten vi är ute efter här. När jag väl får upp farten med kanderade blommor brukar jag gå loss på kanderad ingefära. Underbart att göra själv. Och lika mycket medicin som godis. Bästa energihöjaren jag kan använda. Bättre än kaffe.

400 gram färsk ingefära

2½ dl vatten

400 gram socker

1. Koka ihop vattnet med sockret.

2. Skala ingefäran. Skär den i lagom bitar. Lite mindre än en centimeter brukar funka.

3. Koka ingefäran tills den blir mjuk. Det tar ungefär en halvtimme. Sila bort vätskan.

4. Blanda ingefäran med lika mycket socker i en kastrull. Har du ingen våg får du uppskatta. Det är inte så noga. Häll på en dl vatten.

5. Koka tills vattnet avdunstat. Ingefäran blir med tiden genomskinlig. Håll koll på slutet så att det hela inte bränns vid.

6. Blanda ner ingefärsgodiset i strösocker så att alla bitar täcks. Fiska upp dem ur sockret och torka på en tallrik eller ett bakplåtspapper.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV