Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

De söker efter unga som kan berätta hur det är att växa upp i skuggan av klimatförändringarna

De engagerade i Auroramålet träffas regelbundet över länk för att diskutera hur de bäst ska ta sig an staten i den juridiska strid som väntar.

En grupp i alla åldrar har tagit sig an den enorma uppgiften att stämma staten – för att utsläppen inte minskar i tillräcklig takt. På torsdag kan den som vill ge en hjälpande hand klicka sig fram till ett intromöte. Syre ringde upp Flynn Smedman, en av de engagerade i Auroramålet – för att fråga hur de förbereder sig inför den juridiska klimatkamp som väntar med staten.

Så vad händer just nu?

– Vi håller på att tillsätta ett juridiskt team med erfarna jurister som ska vara med och stötta upp våra juriststudenter, som kommer att ta emot det underlag som vi andra jobbar med. Vi söker också efter fler barn som vill berätta sina historier om att växa upp i en värld som präglas av klimatförändringar. Det kan vara alltifrån folk som drabbats av torka i sin familj, översvämningar till att det är svårt att bedriva rennäring. Vi diskuterar också att ta in olika aspekter kring psykisk ohälsa, för vi vet att det är många som drabbas av det på grund av klimatförändringarna.

Vad finns det för utmaningar?

– Det är mycket som gör en optimistisk för det kommer folk med en massa olika kompetenser och vill hjälpa till. Med det sagt finns det också utmaningar, inte minst på grund av att det är en typ av process som inte skett förut i Sverige. Vi banar en ny väg i juridiken. Mycket kring miljö- och klimatfrågor är också infekterat beroende på var man bor, eftersom det finns så mycket intressen i frågan. Det finns till exempel de som i generationer jobbat i verksamheter som i dag anses ohållbara – men som kommer att behöva byta arbete eller inriktning för att istället verka inom planetens gränser.

När hoppas ni kunna lämna in en stämningsansökan?

– Det kan jag inte svara på direkt, våra främsta mål är att starta en rättsprocess mot svenska staten i den här frågan. Men också sätta klimatkrisen i centrum av debatten inför valet 2022, så till dess vill vi ha nått en bra bit på vägen.

Vad innebar att ni gick ut i media i vintras och berättade om planerna om att stämma staten? Förändrade det förutsättningarna?

– Det är väldigt många barn och unga som hört av sig och sagt att de gärna vill vara med och jobba med det här, även om de inte alltid vill medverka i processen som kärande har de kommit in i olika arbetsgrupper för att driva projektet framåt. Sedan tror jag också det gav en del legitimitet, att folk ser att vi är seriösa och att det är många som arbetar med det här.

Och den som vill engagera sig – hur går hen tillväga?

– Det går bra att kontakta oss på sociala medier eller mejl. All samlad info finns på auroramalet.se. Vi har också ett intromöte på torsdag som sker live via nätet.

Är det någon särskild kompetens som efterfrågas?

– Generellt är det ganska vitt och brett. Men personer med kunskap i barnrätt eller känner barn som den tror vill berätta sina historier får gärna ta kontakt med oss.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV