Startsida - Nyheter

Zoom

Tio positiva nyheter för barn och unga 2020

Under 2020 har barn och unga fått det bättre på flera sätt, trots coronapandemin som också gjort det svårare för många barn.

Barn har under året som gått påverkats mycket av pandemin – att 1,5 miljarder barn har fått sin skolgång avbruten är bara ett exempel. Men året har också fört med sig positiva nyheter för barn och unga världen över. Människorättsorganisationen Human rights watch listar tio bra saker som hände 2020.

1. Ensamkommande barn ska inte frihetsberövas

Grekland har länge frihetsberövat ensamkommande barn med hänvisning till deras egen säkerhet. Men polisstationer och fängelseceller är inte platser för barn, har människorättsorganisationer länge invänt. De barn som frihetsberövats har ibland hamnat med vuxna kriminella – något som kan äventyra deras säkerhet på många sätt. Men den 18 november i år kom beskedet om att fängslandet av barn ska upphöra. Då fanns det enligt Greklands migrationsminister Notis Mitarakis inga ensamkommande barn kvar hos polisen. Istället för att barnen ska kvarhållas av polis ska Grekland nu se till att de placeras under lämpligare boendeförhållanden.

Ensamkommande barn i Grekland ska inte längre omhändertas av polis och stängas in i fängelser eller häkten. Foto: Boris Grdanoski/AP/TT

2. Gravida flickor får gå i skolan

Gravida flickor och unga mammor ska få gå i skolan i Sierra Leone och Zimbabwe igen. I Sierra Leone har flickor som har barn eller som är gravida nekats att gå i skolan sedan 2010. Men i mars 2020 lyftes förbudet – efter påtryckningar från ECOWAS, Västafrikanska staters ekonomiska gemenskap. En handfull afrikanska länder har förbjudit gravida flickor att gå i skolan, skriver Human rights watch. I Zimbabwe har en ny förordning röstats igenom som förbjuder fysiska bestraffningar i skolan och också säger att gravida flickor inte ska exkluderas. Landets konstitution garanterade redan sedan innan den nya förordningen rätten till utbildning.

I Sierra Leone får nu gravida flickor gå i skolanFoto: Leo Correa/AP/TT

3. Barnäktenskap förbjuds i Minnesota och Pennsylvanien

I de amerikanska delstaterna Minnesota och Pennsylvanien infördes lagar som förbjuder barn under 18 år från att gifta sig. I Minnesota trädde lagändringen i kraft den första augusti i år och ersatte då den tidigare lagen som tillät äktenskap från 16 års ålder om föräldrarna gett sitt godkännande. I många fall rörde det sig snarare om tvångsäktenskap, där föräldrarna tvingade in sina barn i äktenskap de inte ville ingå. Det finns fortfarande 46 delstater som tillåter barnäktenskap.

Pennsylvanien och Minnesota har vidtagit åtgärder mot barnäktenskap. För att gifta sig där måste båda parter vara minst 18 år. Foto: Elaine Thompson/AP/TT

4. Stater lovar skydda skolor från krig och konflikt

Fem länder till skrev under deklarationen för säkra skolor, Safe schools declaration, som är en överenskommelse stater emellan om att skydda skolor, studenter och lärare från krig och farliga övergrepp. De länder som anslöt sig var Estland, Malawi, Seychellerna, Saint Vincent och Grenadinerna, Antigua och Barbuda. Totalt 106 länder har nu förbundit sig till att skydda skolor, och därmed rätten till utbildning.

Skolor attackeras ofta i krig och konflikter, på bilden har en skola för flickor totalförstörts i en bombattack. Hittills har 106 länder skrivit under en deklaration för att skydda skolor, skolbarn och lärare. Foto: Ishtiaq Mahsud/AP/TT

5. Sjukhus tar steg för att att skydda intersex-personer

Ett sjukhus i Chicago blev det första som utlovade att de skulle sluta utföra medicinskt icke-nödvändiga operationer på barn som fötts med egenskaper som kan karaktäriseras som intersexuella, det vill säga att det inte går att bestämma vilket kön barnet har. Sjukhuset, The Ann & Robert H. Lurie children’s hospital, är även det första som gått ut och bett om ursäkt för den skada tidigare genomförda operationer kan ha orsakat individer. Ungefär 1,7 procent av barnen föds med intersexualitet, det kan vara att könsorgan, könshormoner eller gener inte stämmer överens med de sociala förväntningarna på könen kvinna och man. Ett barnsjukhus i Boston följde i oktober efter när de förbjöd vissa medicinska ingrepp.

Besluten från sjukhusen innebär bland annat att man slutar med plastikkirurgi som utan medgivande, eftersom barnet är för litet för att bestämma, korrigerar könsorgan så det ser ut som något av de binära könen man och kvinna.

Pidgeon Pagonis är en intersex-aktivist i Chicago som drivit på för ett stopp på ej nödvändiga operationer på barn som föds som intersex. Foto: M. Spencer Green/AP/TTa

6. Fotbollsordförande stoppas efter sexuella övergrepp

Yves Jean-Bart, ordföranden för det haitiska fotbollsförbundet, stängdes av på livstid efter rapporter om att han ska ha begått sexuella övergrepp mot unga kvinnliga fotbollsspelare. Det var The Guardian som gjorde avslöjandet som fick den globala fotbollsorganisationen Fifa att fatta beslut om livstids avstängning från alla fotbollsrelaterade aktiviteter. Det är ett viktigt steg för att skydda barn och unga kvinnor som utövar sport från sexuella övergrepp, skriver HRW.

Yves Jean-Bart i blått munskydd i samband med domstolsförhandlingarna. Foto: Dieu Nalio Chery/AP/TT

7. Sydsudan ska skydda barn i väpnad konflikt

Sydsudan antog i februari en handlingsplan för att skydda barn i väpnad konflikt. Handlingsplanen är den första i sitt slag och antogs under insyn av FN:s representant för barn och väpnade konflikter (SRSG CAAC) i Sydsudan, Virginia Gamba. FN har samarbetat nära de sydsudanesiska myndigheterna sedan 2019 för att identifiera och frige alla barn som befinner sig med någon av de väpnade styrkorna och miliserna som strider i landet.

Sydsudan är drabbat av både konflikt och hungerskris. Nu har landet antagit en hadlingsplan för att skydda barn i väpnade konflikter. Foto: Maura Ajak/AP/TT

8. Minderåriga kan inte längre få dödsstraff

Saudiarabien beslutade sig för att sluta döma ut dödsstraff och livstidsstraff för brott begångna innan gärningspersonen fyllt 18 år. Beslutet följer på en ändring som gjordes sent 2018 och sa att minderåriga brottslingar max ska kunna dömas till 10 års fängelse, terroristbrott kan dock undantas från detta.

Bakom lagändringen står landets diktator Kung Salman. Ändringen ska enligt en talesperson ses som en del av, och ett bevis på att man menar allvar med, de reformer som ska modernisera och förbättra situationen i landet.

För bara ett år sedan avrättade Saudiarabien en person för brott som begåtts när han var 16 år gammal. Den unga mannen kom från den shiamuslimska minoriteten och hade deltagit i regimkritiska protester – något som i Saudiarabien ses som ett terroristbrott och straffas hårt. Det är ännu inte säkert om redan fastställda domar kommer ogiltigförklaras eller inte. Minst sex unga män, också de shiiter som deltagit i protester som minderåriga, riskerar ännu att avrättas.

Saudiarabiens Kung Salman i samband med att dödsstraff för minderåriga förbjöds. Foto: Alexander Zemlianichenko/AP/TT

9. Japan och Seychellerna förbjuder barnaga

Fysisk bestraffning av barn, eller barnaga, förbjöds i Japan och Seychellerna. Totalt 60 länder globalt har sådana förbud. Ytterligare 28 stater har förbundit sig att förändra sina lagar så att de förbjuder all fysisk bestraffning av barn. I Sverige har barnaga varit förbjudet sedan 1979. Bara 13 procent av världens barn är helt skyddade från fysiska bestraffningar, det vill säga att det är förbjudet både i hemmet och alla samhällets övriga institutioner och funktioner.

Japan och Seychellerna förbjöd barnaga under 2020. Bangladesh, på bilden, gjorde detsamma 2010. Enligt UNICEF var det vanligt förekommande att lärare och lärarinor använde fysisk bestraffning i klassrummen. Foto: Pavel Rahman/AP/TT

10. Fler länder sätter stopp för farligt barnarbete

Alla 187 medlemsstater i den Internationella arbetsorganisationen har ratificerat en konvention som förbjuder de farligaste sorternas barnarbete. Tonga var det sista landet som skrev under konventionen. Att så många länder nu skrivit under är ett steg i rätt riktning då det triggar konkret förändring på marken och ändringar i nationell lagstiftning, skriver Human Rights Watch. Att globalt arbeta för att sätta stopp på barnarbete är extra viktigt under den pågående pandemin – eftersom många miljoner fler barn riskerar att hamna i fattigdom.

Barnarbetare på en ballongfabrik i Dhaka, Bangladesh, 2012. Foto: A.M. Ahad/AP/TT
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV