Knubbsälen är ett problem för torsken. Det menar Sven-Gunnar Lunneryd vid Sveriges lantbruksuniversitet, som uppmanar till en kraftigt utökad jakt av knubbsälen. Men åsikterna går isär. Världsnaturfonden är kritiska.
I dag lever det omkring 25 000-30 000 knubbsälar i västerhavet längs Västkusten i Sverige. Det är alldeles för mycket anser Sven-Gunnar Lunneryd, sälforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, som vill se en kraftig minskning av sälbeståndet.
Han menar att beståndet behöver gå ner till en nivå om 10 000 sälar, vilket skulle innebära en minskning på 60 procent. Anledningen: Torsken, som sälarna äter, behöver få en chans att stärka sitt bestånd.
– Den vuxna torsken har i stort sätt försvunnit och det här får väldigt negativa konsekvenser för hela ekosystemet, säger Sven-Gunnar Lunneryd i en intervju med TV4.
I dag är det enligt lag tillåtet med skyddsjakt på säl som befinner sig i närheten av fiskeredskap. Det räcker inte, menar Sven-Gunnar Lunneryd. Han anser att reglerna bör vidgas för att kunna stärka torsken.
Får kritik från Världsnaturfonden
Världsnaturfonden (WWF) ifrågasätter dock förslaget om utökad jakt på säl. Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på WWF, menar att sälen inte är det största hotet mot torsken.
– Ökad säljakt kommer inte att lösa torskens problem. Torskens problem är att den har väldigt låg tillväxt, det vill säga att det är få torskar som kan producera fiskbebisar, säger hon till TV4.
Fakta: Knubbsälen
Lever framförallt på den svenska västkusten men förekommer även i kolonier i Östersjön.
Hanen kan bli upp till 170 centimeter lång och väga upp till 105 kilo medan honan blir som mest 165 centimeter lång och väger upp till 90 kilo. Det gör knubbsälen betydligt mindre än gråsälen, som kan bli upp till tre meter lång och väga 300 kilo (hanen).
Vid sekelskiftet fanns det minst 16 500 knubbsälar i Skagerak och Kattegatt och cirka 5 000 i Östersjön.
Knubbsälen har i perioder varit hårt drabbade av sjukdomar som slagit ut stora delar av populationen.
Källa: WWF