HFC är förkortningen på ett ämne som används i alltifrån kylskåp till bilars AC-system. Samtidigt är det en extremt potent växthusgas. Nu tänker USA fasa ut köldmediet i snabb takt, enligt ett paket av förslag som kom under måndagen.
Det kan beskrivas som en lågt hängande frukt. Att fasa ut de köldmedier som en gång i tiden löste ett annat miljöproblem – det minskande ozonlagret. Men HFC som ersatte de ozonnedbrytande freonerna, visade sig vara extremt problematiskt för klimatet.
EU har redan tagit steg för att minska användningen – och nu följer USA efter, med flera förslag från den amerikanska miljömyndigheten (EPA) som kom på måndagen.
– Med de här förslagen tar EPA ytterligare steg under president Bidens ambitiösa agenda att adressera klimatkrisen. Att fasa ut HFC har också ett brett stöd från näringslivet, då det kommer att främja amerikanskt ledarskap kring innovation och tillverkning av klimatsäkra produkter, säger Michael S. Regan, chef för miljömyndigheten, i ett uttalande.
Går förslagen igenom kommer det innebära 85 procent mindre produktion och import av kemikalierna till 2035, vilket skulle kunna få stor betydelse för uppvärmningen av planeten.
Kan bidra till ett nytt miljöproblem
Det då kemikalien är en riktig klimatvärsting, även om den inte är lika långlivad i atmosfären som exempelvis koldioxid. Men det finns en baksida med att fasa ut HFC. I alla fall om den ersätts med kemikalien HFO, som flera kemikaliejättar nu marknadsför som ett klimatvänligt alternativ. För samtidigt som den är skonsammare mot klimatet, har den visat sig kunna ge upphov till desto mer trifluorättiksyra. Ett PFAS-ämne som de båda kemikalierna bryts ned till i atmosfären. Men HFO ger upphov till långt fler.
Med hjälp av vindar kan trifluorättiksyra färdas över långa avstånd innan det faller ned med regn i miljön. Forskare har exempelvis funnit att förekomsten tiofaldigats på nordpolen sedan början av 1990-talet. Även i Sverige har forskare fått upp ögonen för kemikalien. Som Syre skrivit om nyligen pågår ett forskningsprojekt vid Örebro universitet som kartlägger tillflödet av PFAS-ämnen till Vättern.
Ett ämne har stuckit ut – trifluorättiksyra.
– Det står för den överlägset största ökningen, sa forskaren Maria Björnsdotter till Syre i april.
Läs mer: Ny forskning: PFAS-ämnen regnar ned över Vättern – ”betydande mängd”