Kunskaper och en massa information om miljö och klimatet hjälper inte enbart för att folk ska agera miljövänligt. Det säger ny svensk forskningsrapport där man undersökte hur studenter i Singapore gjorde för att återvinna yoghurtpaket.
Det räcker inte att utbilda människor till att få fram rätt miljöbeteende. Det finns massor av information redan och de flesta känner till hur man ska göra för att agera på ett miljövänligt sätt, men många gånger blir ändå inte resultatet tillfredsställande utifrån ett miljöperspektiv.
– Vår forskning visar att det inte alltid räcker att utbilda fram rätt miljöbeteende eller att göra det lätt att göra rätt, ibland måste det bli svårare att göra fel också, säger Noah Linder, miljöforskare vid högskolan i Gävle, till Forskning.se.
Här ser Noah Linder hur beteendevetenskap och hur vi utformar vår omgivning kan hjälpa människor att göra miljövänligare val. Det måste blir lättare att göra rätt och svårare att göra fel.
– Höga intentioner och miljövänliga attityder spelade liten roll om det var lika lätt att göra fel. Vi visar att det ibland måste det vara lättare att göra rätt, för att få riktigt stora effekter, säger Noah Linder.
Studenter i Singapore
I studien, publicerad på forskningsportalen Science direct, har Noah Linder studerat hur 272 studenter i Singapore kastade eller återvann sina yogurtpaket. Mer information hade liten påverkan på beteendet. Däremot hade små förändringar som underlättade återvinning stor effekt. Ett exempel var när forskarna flyttade återvinningskorgen bort från matplatsen var det färre som valde återvinningsalternativet. Motsatsen ger alltså att om omgivningen underlättade för återvinning skulle också fler göra det.
Det här kan var viktigt när vi designar offentliga platser eller bygger nya bostäder, menar Noah Linder. Om man vill att folk återvinner matrester till exempel, då bör man också göra det lättillgängligt och enkelt att slänga dem i samband med andra sopor.
Bättre skyltning
Stadsplanerare kan bli bättre på att skylta för sopnedkast och återvinningsplatser, istället för den rådande trend att försöka smyga in och dölja det i landskapet.
– När jag går omkring i bostadsområden så är det ofta väldigt otydligt, dåligt skyltat och dåligt informerat. Vi måste skapa miljöer som tydligt signalerar vilket beteende som förväntas, lätt att göra rätt och gärna lite svårare att göra fel.
Även arbetsplatser och kommunikationer mellan arbete och bostad bör göras så att de främjar miljövänliga beteenden och underlättar för cykelpendling. Här kan man exempelvis låta cyklisterna få parkera närmare och låta bilister stå en bit längre bort för att få människor att anpassa sitt agerande.