USA:s president Joe Biden tror inte att Kreml är inblandat i den massiva cyberattacken mot det amerikanska it-företaget Kaseya – som också drabbade Coop i Sverige. Men om president Putin hade ett finger med i spelet utlovas konsekvenser.
Rysslandsbaserade hackare har anklagats för en lång rad cyberattacker i utpressningssyfte och USA:s president Joe Biden tog under ett möte i juni upp frågan med sin ryske motpart Vladimir Putin.
Efter fredagens ransomwareattack mot amerikanska Kaseya har Biden beordrat USA:s underrättelsetjänster att genomföra en fullskalig utredning. Spekulationer om rysk inblandning uppstod snabbt i attackens kölvatten men Biden tror inte att Kreml var inblandat.
– Den första tanken är att det här inte var den ryska regeringen, men vi är inte säkra ännu, sade presidenten i lördags, och tillade:
– Jag kommer att veta mer i morgon och om det antingen har skett med vetskap eller medgivande från Ryssland så har jag sagt åt Putin att vi kommer att svara.
Omfattningen oklar
Omfattningen av cyberattacken är fortfarande oklar.
Måltavlan Kaseya, som levererar it-lösningar, påstår att enbart ett 40-tal av dess kunder är drabbade. Men oberoende cybersäkerhetsföretag uppger att upp till 1 000 företag kan ha drabbats, vilket skulle göra attacken till en av de största någonsin hittills.
Hackergruppen R Evil, som tros vara baserad i Ryssland, har pekats ut som ansvarig. Enligt USA:s federala polismyndighet FBI låg R Evil även bakom förra månadens utpressningsattack mot den brasilianska köttproducenten JBS, som slutade med att företaget betalade en lösesumma motsvarande runt 100 miljoner kronor i kryptovalutan bitcoin.
Ryska kopplingar
Flera amerikanska företag har på senare tid utsatts för ransomwareattacker med påstådda ryska kopplingar.
Colonial Pipeline drabbades i maj av en attack som stängde USA:s största oljeledning.
I slutet av 2020 drabbades it-säkerhetsföretaget Solar Winds av en cyberattack. Den gången pekade såväl USA som Storbritannien ut det ryska underrättelseväsendet. Chefen för Ryska federationens yttre underrättelsetjänst (SVR) dementerade anklagelserna men kallade dem samtidigt ”smickrande”.