Donald Trumps försök att förmå Georgias delstatsminister att ”hitta” tillräckligt många röster för att omkullkasta resultatet i presidentvalet väckte snabbt starka reaktioner. Men experterna är oeniga om huruvida USA:s president bröt mot någon lag i samtalet.
I ett inspelat telefonsamtal, en timme långt, hörs Trump omväxlande smickra, vädja till och även närmast hota Brad Raffensperger med rättsliga åtgärder, i syfte att få honom att presentera ett nytt valresultat.
– Det är ingenting fel med att säga, du vet, hm, att ni har genomfört en ny räkning, säger Trump bland annat i den inspelning som The Washington Post publicerade i sin helhet.
Raffensperger står under samtalet emot sin president och partikamrat.
– Herr president, ditt problem är att den data du har är fel, säger han bland annat till Trump, som även sade:
– Jag vill bara hitta 11 780 röster, vilket är en röst mer än vad vi har. För vi vann delstaten.
"Skamlöst maktmissbruk"
Reaktionerna från demokratiskt håll lät inte vänta på sig.
I ett kampanjtal i Savannah, Georgia, kallade den tillträdande vicepresidenten Kamala Harris Trumps ord för ett ”skamlöst och oförblommerat maktmissbruk från USA:s president”.
Representanthusledamoten Adam Schiff skriver på Twitter att ”Trumps förakt för demokratin ligger här i öppen dager. Återigen. Inspelat på band”.
Från republikanskt håll var kritiken desto mildare och från partitoppen var det tyst. Flera partimedlemmar som bergfast står på Trumps sida och inte anser att valet gick rätt till anklagar i stället Raffensperger för att ha begått brott genom att offentliggöra inspelningen.
Varken Vita huset eller Trump själv har offentligt kommenterat inspelningen.
Upp till justitiedepartementet
Men bröt Trump mot någon lag, federal eller delstatlig?
Ja, säger Leigh Ann Webster, advokat i Atlanta, till The New York Times.
– Det ser ut som att han klart och tydligt bryter mot Georgias delstatslagar om valfusk, säger hon.
Men andra experter säger till tidningen att Trump visserligen antyder att Raffensperger kan få problem om han inte lyder, men att presidentens hot är indirekta och därför skulle han kunna sägas hålla sig på rätt sida lagen.
Oavsett är det upp till justitiedepartementet att avgöra om Trump ska åtalas.
– Och även om Bidens justitiedepartement anser att de har på fötterna för ett åtal måste de fråga sig om det är så de vill inleda Bidens ämbetsperiod, säger Trevor Potter, tidigare ordförande för USA:s lagkommission, till tidningen.
Trump och Biden till Georgia
Såväl Trump som den tillträdande presidenten Joe Biden ska på måndagen besöka Georgia för att jaga röster i den andra omgång av senatorsvalen i delstaten som hålls på tisdagen, och som kan avgöra hur senatens majoritet ser ut de kommande två åren.
Trump ska sedan på onsdag i någon form delta i en manifestation i Washington DC, som ska visa sitt stöd till presidenten och för uppfattningen att valet inte gick rätt till.
Sedan förlusten i presidentvalet har Trump envist, men utan att presentera några bevis, hävdat att valet var ”riggat”.
Biden vann presidentvalet med 306 av de så kallade elektorsrösterna, medan Trump fick nöja sig med 232. Den amerikanska kongressen ska den 6 januari formellt godkänna elektorernas röster.