Tre grupper bör ges basinkomst. Men i övrigt är det bättre att lappa och laga i det befintliga trygghetssystemet för att minska de ekonomiska ojämlikheterna. Det har en expertpanel kommit fram till i den kanadensiska provinsen British Columbia. Rapporten möter dock kritik från basinkomstexperter.
”Vi har dragit slutsatsen att basinkomst som huvudsaklig grund inte är det mest rättvisa politiska alternativet. Människors behov i detta samhälle är för olika för att kunna tillfredsställas effektivt med kontantstöd från regeringen,” står det i rapporten, enligt nyhetskanalen CBC.
Expertpanelen som har skrivit den 500 sidor långa rapporten ger 65 rekommendationer, som främst går ut på att förbättra och reparera nuvarande trygghetssystem. Bland annat handlar det om att förbättra arbetsrätten, utöka stödet till hyror och underlätta för fattiga att få sjukvård.
De anser det vara svårt att bevisa fördelarna med basinkomst. Dessutom menar de att en sådan reform skulle vara ett väldigt dyrt sätt att till exempel minska fattigdom. Att ge invånarna motsvarande 10 900 kronor i månaden skulle kosta lika mycket som hela provinsens budget, enligt CBC.
Experterna: Dessa grupper behöver basinkomst
Rapporten rekommenderar dock basinkomst till tre grupper: funktionsnedsatta, kvinnor som behöver fly från våld och unga som har bott på fosterhem, institutioner eller liknande, men blivit för gamla för att bo kvar. Men för de sistnämnda räcker det inte med kontantutbetalningar, utan samhället måste också bygga bättre strukturer runt de unga som kan ge annan typ av stöd, anser en av experterna.
Vad gäller de funktionsnedsatta menar experterna att deras ersättning måste höjas med 500 kanadensiska dollar, och att det ska bli möjligt att ha större tillgångar och tjäna mer pengar utan att för den sakens skull förlora sina förmåner, rapporterar The tyee.
Rapporten möter kritik
Men Evelyn Forget, professor vid universitetet i Manitoba, som har studerat basinkomst i flera decennier anser att rekommendationerna inte är tillräckliga, särskilt som pandemin har lett till att stora hål upptäckts i det nuvarande skyddsnätet.
– Jag är inte emot någon av de rekommenderade förändringarna. Jag tror bara att de inte är tillräckliga, och jag tror inte att de kommer att införas, säger hon till The tyee.
Hon ifrågasätter de slutsatser som rapporten drar om att nuvarande stödsystem skulle kunna täppa igen luckor i skyddsnätet och ge självständighet till individen.
– De här åtgärderna är utformade för att göra människor beroende av systemet, i stället för att låta deras självständighet blomstra, säger Evelyn Forget.
Expertpanelen tillsattes för två år efter en överenskommelse mellan de gröna i British columbia och den dåvarande minoritetsregeringen där.