Startsida - Nyheter

Radar · Morgonkollen

Människorättsgrupp: Nära 150 gripna i Myanmar

En militärkonvoj patrullerar gatorna i Mandalay i Myanmar.

Myanmars nya militärstyre har blockerat åtkomsten till Facebook i landet. Samtidigt skärper FN:s generalsekreterare António Guterres tonen mot Myanmar. Men tongångarna från säkerhetsrådet uppges bli mer ljumma.

Minst 147 människor har frihetsberövats sedan militärkuppen i Myanmar i måndags, rapporterar den Thailandsbaserade människorättsgruppen AAPP. Bland dessa återfinns aktivister, politiker och ministrar i den störtade regeringen.

Några större offentliga protester har i stort inte förekommit i landet sedan dess, men på torsdagsmorgonen protesterade en liten grupp demonstranter i staden Mandalay mot det nya militärstyret.

Ett videoklipp som lagts upp på Facebook visar omkring 20 personer i landets näst största stad som skanderar ”Släpp våra gripna ledare nu” och bär banderoller med budskap som ”Folket protesterar mot militärkuppen”.

I stället för att visa sitt motstånd på gatorna har befolkningen visat sitt motstånd på just Facebook, men under torsdagen kom uppgifter om att tillgången till plattformen strypts.

Facebook bekräftar

Militärstyret meddelar att de vill stänga av tjänsten till och med söndag ”för stabilitetens skull”.

För många i Myanmar är Facebook synonymt med internet och flera oppositionella i landet har använt sajten för att kommunicera med omvärlden och andra myanmarier.

Telenor är en av landets största teleoperatörer och det norskägda företaget bekräftar i ett uttalande uppgifterna och säger att man tvingades lyda ordern, men att beslutet inte ”baseras på nödvändighet eller är proportionerligt i enlighet med internationella mänskliga rättigheter”.

Även Facebook bekräftar avstängningen och uppmanar styret att snarast koppla upp befolkningen igen. Företaget uppger även att det betraktar militärkuppen som en kris och tar aktivt bort inlägg som hyllar eller stödjer den.

FN:s generalsekreterare António Guterres, som på onsdagen fördömde militärens agerande, höjer tonen ytterligare i en intervju med The Washington Post.

Säkerhetsrådet uppges ej fördöma

– Vi kommer att göra allt vi kan för att mobilisera alla viktiga aktörer i det internationella samfundet för att sätta tillräcklig press på Myanmar för att kuppen ska misslyckas, säger han.

– Det är helt oacceptabelt att gå emot valresultaten och folkets vilja.

Något senare uttryckte FN:s säkerhetsråd i ett utkast till ett uttalande sin ”djupa oro” över måndagens kupp, enligt diplomatkällor. Säkerhetsrådet kräver också att ”de gripna friges”, inklusive ledaren Aung San Suu Kyi.

Men något gemensamt fördömande av kuppen – som det stod i ursprungliga resolutionsutkastet – tycks inte rådet ha kunnat enas om. Enligt källor till nyhetsbyrån AFP har två av rådets permanenta medlemsländer, Kina och Ryssland, inte gått med på en sådan formulering.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV