Den globala havsnivån stiger troligen mycket snabbare än man tidigare beräknat. Det menar danska klimatforskare som har jämfört historisk data med de modeller som FN:s klimatpanel använt sig av i sina beräkningar. Skillnaden är väsentlig.
I takt med att klimatet blir varmare smälter bergsglaciärer och inlandsisar på Grönland och Antarktis och samtidigt stiger den globala havsnivån.
Enligt den senaste bedömningen från FN:s vetenskapliga klimatpanel IPCC (Interngovernmental panel of climate change), förväntas havsnivån stiga maximalt 1,1 meter under 2100-talet. Men klimatforskare på Niels Bohr-institutet vid Köpenhamns universitet har kommit fram till andra resultat, som de redovisar för i en ny forskningsartikel publicerad i tidskriften Ocean science.
Forskarna har tittat på observationer av höjningar av havsnivån tillbaka i tiden och jämfört dessa med de modeller som klimatpanelen använt sig av. Resultatet visar att det finns en skillnad på nästan 25 centimeter mellan de olika beräkningsmodellerna. Det innebär att havsnivån skulle kunna reagera mycket snabbare på klimatförändringarna och i värsta fall stiga 1,35 meter under 2100-talet.
– Det är inga goda nyheter att vi tror att de tidigare beräkningarna är för låga, säger klimatforskaren Aslak Grinsted, medförfattare till studien och docent vid Niels Bohr-institutet, till The Guardian.
Inte tillräckligt känsliga
Skillnaden i beräkningarna beror enligt forskarna på att de tidigare modellerna som användes för att beräkna höjningar i havsnivån inte var tillräckligt känsliga. I alla fall inte när forskarna tittade på tidigare höjningar för att beräkna framtida och jämförde dessa med klimatpanelens siffror.
Artikeln har enligt Aslak Grinsted skickats till IPCC:s havsnivåforskare och nu hoppas han och hans forskarlag att deras nya och mer känsliga metod för att beräkna höjningar av havsnivån med hjälp av historisk data används i större utsträckning i framtida studier och beräkningar.
– Det är avgörande för vår tro på modellbaserade klimatförutsägelser att de kan ge en så exakt och realistisk bild av det framtida klimatet som möjligt, säger Jens Hesselbjerg Christensen, en av forskarna bakom projektet och professor vid sektionen för is, klimat och geofysik på Niels Bohr-institutet, i ett pressmeddelande.
Här kan du ta del av artikeln: The transient sensitivity of sea level rise