En person från Extinction rebellion klistrade fast sig vid ett flygplan på Bromma flygplats under söndagen. Syftet med aktionen är att uppmärksamma klimatkrisen. ”Det är ett effektivt sätt att bryta business as usual så att det hörs hos makthavarna”, säger en av aktivisterna på plats. Även på Arlanda och flygplatserna i Malmö, Växsjö och Halmstad har aktioner ägt rum.
Planet som skulle ha lyft från Bromma flygplats mot Halmstad vid lunchtid kom inte iväg som beräknat under söndagen. Anledningen var att en aktivist från Extinction rebellion som köpt biljetter valde att klistra fast sig på flygplanet istället för att gå ombord. Aktivisterna kontaktade själva polisen.
Samtidigt som aktivisten klistrade fast sig hoppade ytterligare aktivister över stängslet in till flygplatsområdet och aviserade både polis och flygledning om att de befann sig inne på området.
– På så sätt måste de av säkerhetsskäl stanna upp med all aktivitet på flygplatsen, även om vi bara befinner oss inne på området, inte på själva landningsbanorna, säger Peter Forsberg, en av aktivisterna som deltog.
På flera håll i Sverige
Samtidigt stod andra aktivister inne i avgångshallen med en banderoll och delade ut flygblad om varför de genomför demonstrationen.
– Det kan ju vara så att folk är rädda för terrorister på sådana här platser, och de finns där för att berätta att det är fredliga klimataktivister och varför vi gör det vi gör, säger Peter Forsberg.
Även på Malmö flygplats ägde en aktion rum. Där klistrade aktivisten Helen Wahlgren fast sig på en av landningsbanorna.
–Jag sitter inte bara på landningsbanan för att stoppa flygtrafiken. Jag sitter här för att stoppa politikerna från mer galenskap. För politiken är vanvettet personifierat eftersom allt fortgår som vanligt trots att världen står på branten till klimathelvetet, säger hon i ett pressmeddelande.
Även på Arlanda och flygplatserna i Halmstad och Växsjö har aktioner ägt rum. Två av passagerarna på ett plan i Halmstad vägrade att sätta sig ner och polisen ledde senare av dem från flygplanet, rapporterar TT.
Anledningen till aktionerna handlar om att uppmärksamma klimatkrisen som världen befinner sig i.
– Det är ett effektivt sätt att bryta ”business as usual” så det hörs ordentligt hos makthavarna. Står man med en skylt någonstans så är det ingen som bryr sig, säger han.
"Oansvarigt mot hela jordens befolkning"
Söndagen är vald för att det också är den dag då Cop26-mötet i Glasgow startar.
– Tyvärr tyder ju allt man läst på förhand på att de inte kommer att göra tillräckligt. Det är helt oansvarigt mot hela jordens befolkning, säger Peter Forsberg.
De har riktat in sig på flyget för att det är en klimatskadlig verksamhet.
– Det är ju särskilt vi i den rika delen av världen som flyger. Sverige har ju dessutom bidragit med flera miljarder i coronastöd till flygbranschen. Men även till vardags så subventioneras flyget med flera miljarder varje år.
Syftet med aktionen är inte att skuldbelägga enskilda individers flygande, utan att belysa att systemet behöver ändras, och att skattemedel inte ska gå till att subventionera flyget.
– Det finns en rättviseaspekt i det här. Det är de rikaste som flyger mest och flyget är ett ganska enkelt sätt minska utsläppen.
Hur tänker ni kring att en del av aktionen är olaglig?
– Det är vi högst medvetna om. Det är ju fredlig civil olydnad vi håller på med och det har visat sig att det har fungerat. Vi har ju också skrivit debattartiklar men det har ju inte fungerat eftersom utsläppen inte minskar. Det behövs något mer för att få ledarna att lyssna. Till exempel så hade ju inte kvinnlig rösträtt kommit till för hundra år sedan utan civil olydnad. Likaså raslagarna i USA som togs bort, liksom många andra exempel. Vi har inte tid vänta 30 år på att de ändrar lagar. Vi måste bryta business as usual och inte acceptera att världen förstörs.
– Vi gör ju allt helt öppet också. Vi smyger inte omkring på natten och gör saker. Vi räknar med att polisen kommer att komma och när de gör det så uppger vi namn och så. Vi är beredda på att hamna i rätten så småningom. Vi står för att det här nödvändigt. Vi orsaka störningar för privatpersoner, men vi tar också konsekvenserna för oss själva.