FN:s klimattoppmöte i Glasgow har nu dragit igång. En av många som är på plats är Sabrina Steinbrink, kommunikatör på Jordens vänner, som hoppas kunna vara en röst för de många från det globala syd som inte kunnat ta sig till mötet.
När kom du till Glasgow?
– Jag kom igår kväll vid elvatiden på natten efter två dagars resande. Jag tog tåget via Tyskland, Bryssel, London. Det var ett helt tåg som tog sig dit faktiskt: Rail to the COP. Det var fullt av unga som tog sig till mötet. Det var jätteintressant och inspirerande att se.
Hur är stämningen i Glasgow nu?
– Det är väldigt mycket folk överallt. Det tog lång tid säkerhetsavdelningen och en hel del är inte på plats än. Det är alltid lite kaotiskt på sådana här möten. Men det är jättefint att se att det finns otrolig många unga som är här och som vill vara med.
– Det kommer vara en mängd event idag och vi kommer att ha en presskonferens tillsammans med Friends of the earth senare idag. Där kommer vi bland annat lyfta att många från länderna i det vi kallar det globala syd inte kunde komma hit. De har haft otroligt svårt komma hit, vi ser det som vaccin- apartheid. Världen har inte kunnat leverera vaccination till de som behöver det mest och de som behöver bli hörda här under konferensen. De som drabbas mest måst bli lyssnade på och få vara med och bestämma.
Gäller det även arrangörerna av Cop26?
– Ja, de hade sagt att de skulle kunna leverera en hög andel av vaccinationen till de från globala syd, men så har det inte blivit. Det är en stor brist på organisation och planering, och de har gjort långt mindre än det de sagt att de skulle uppnå. Det är inte vettigt. Vi menar att det kanske inte ens bör ses som en legitim konferens på grund av att alla inte kan delta. Det här är det mest exklusiva mötet hittills. Det har aldrig varit så exklusivt. Och de senaste fem åren har dessutom alla möten ägt rum i Europa…
Vad är dina förhoppningar och förväntningar på mötet?
– Mitt huvudfokus är att de skickat mig som en representant för Jordens vänner och Friends of the Earth. Och jag ser mig som en representant för de länder som inte kan vara här och pusha för en klimaträttvis väg. Det är bara den approachen som kan fungera. Jag hoppas på att vi kan vara högljudda och stärka unga urfolksröster, lyfta dem och säga att det finns en lösning: inom ursprungsfolken och genom en feministisk approach. Inte bara genom tekniska lösningar.
– Det är lokala samhällen och människor som är lösningar. Lobbyister skapar dessa tekniska lösningar för att sedan utnyttja dem. De ser naturen som en produkt för att kunna fortsätta med business as usual.
– Det är samtidigt viktigt att de globala sydländerna också får lov att utvecklas, och då pratar vi om klimatfinansiering. De rika länderna måste absolut leverera mer.
Varför är det viktigt för er som miljöorganisation att vara på plats?
– Som sagt, för att vara en röst och försöka framföra det som behövs. People power, helt enkelt.