Avslöjandet om att USA med dansk hjälp spionerat på svenska, norska och andra europeiska toppolitiker väcker reaktioner på flera håll på kontinenten. Uppgifterna är ”oerhört allvarliga” om de stämmer, säger Frankrikes EU-minister Clément Beaune.
– Vi måste ta reda på om vår partner i EU, danskarna, har begått fel eller misstag i sitt samarbete med amerikanska myndigheter, säger Beaune till radiokanalen France Info.
Bland de europeiska toppolitiker som uppges ha avlyssnats av den amerikanska underrättelsetjänsten NSA finns Tysklands förbundskansler Angela Merkel, landets tidigare utrikesminister Frank-Walter Steinmeier och den tidigare oppositionsledaren Peer Steinbrück.
"Skandal"
Den sistnämnde säger att det är ”groteskt att allierade säkerhetstjänster faktiskt avlyssnar och spionerar på högt uppsatta företrädare” i andra länder.
– Politiskt sett ser jag det som en skandal, säger han till public service-kanalen ARD.
Merkels kansli uppger att man fått kännedom om spionanklagelserna först via medierna och har avböjt att närmare kommentera uppgifterna.
Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) har beskrivit avslöjandet som ”allvarligt” om det stämmer och uppgett att regeringen krävt av Danmark att få ta del av de danska underrättelseuppgifterna.
Avböjer intervjuer
Avslöjandena om spioneriet publicerades i helgen av Danmarks radio i samarbete med SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, NDR, WDR och Le Monde. Avslöjandet bygger på uppgifter från en dansk underrättelseutredning som analyserat amerikansk övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.
Danmarks försvarsminister Trine Bramsen (S) har avböjt att ställa upp på direkta intervjuer om uppgifterna, men har gett en allmän skriftlig kommentar. ”Systematisk avlyssning av nära allierade är oacceptabelt. Det antar jag att olika regeringar är och kommer vara eniga om”, skriver hon.