Radar · Miljö

Elever minskade matsvinnet med hjälp av AI

Forskaren Roberto Rufo Gonzalez skannar sin tallrik med den specialutvecklade appen innan han börjar äta.

Kan man mäta matsvinn med hjälp av AI i en app? Och kan bättre information göra att matsvinnet minskar? Det frågade sig forskarna som med hjälp av 700 elever på 27 skolor genomförde experimentet Svinnkollen. Svaret blev: Ja!

Vår mat står för mer än en tredjedel av människans klimatpåverkan. Samtidigt slängs närmare en tredjedel av maten som produceras. Därför är det viktigt att vi minskar matsvinnet, något som de 700 eleverna i studien lyckades med.

– Eleverna har visat att det är möjligt att både mäta och minska svinnet med hjälp av en app. För att göra medvetna val behöver eleverna, och alla vi andra, rätt information vid rätt tidpunkt. Det är grundläggande för omställningen mot ett mer hållbart samhälle, säger Roberto Rufo Gonzalez, forskare vid företaget Consupedia, en av de aktörer som deltog i projektet, i ett pressmeddelande.

Tillsammans med KTH, Högskolan Dalarna och den ideella organisationen Vetenskap & allmänhet tog de först fram en app med en artificiell intelligens som skulle identifiera vilken slags mat och hur stor mängd av denna som fanns på tallriken både före och efter eleverna hade ätit klart.

Hjälpte till att träna artificiell intelligens

Under en första vecka i november förra året fick elverna i projektet hjälpa appens artificiella intelligens (med namnet MATilda) att förstå vilken typ av mat de hade på tallriken. Detta genom att de först fotade sina tallrikar och sedan berättade vilken typ av mat som fanns där. Under två efterföljande veckor mätte eleverna sedan sitt matsvinn med hjälp av MATilda. Inga personuppgifter samlades in via appen.

När forskarna jämförde de tre första dagarna med de tre sista dagarna i perioden så minskade det med 16 procent. Det genomsnittliga svinnet per måltid låg på 19,85 gram, vilket är hela 27 procent mindre än de gram som livsmedelsverket uppmätte när de undersökte matsvinnet hos svenska skolor år 2019.

– Några gram per måltid kanske inte låter så mycket, men i Sverige serveras cirka 1,3 miljoner skolmåltider varje dag. Då kan även små förändringar leda till otroligt stora förbättringar, säger Roberto Rufo Gonzalez i pressmeddelandet.

Han konstaterar vidare att man kunde se en koppling mellan mer tid för måltiden, godare mat, mättare elever och mindre svinn.

– Här finns möjligheter för många aktörer i skolmatssverige att bidra till att skapa goda cirklar och ett minskat svinn.

Fakta:

De mest slängda livsmedlen i Svinnkollen var:
1. Potatis (kokt eller stekt)
2. Kött- och fiskprodukter (t.ex. korv, kassler, panerat kött och fisk)
3. Rivna morötter

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV