Delar av Myanmars störtade politiska ledning gör gemensam sak med representanter för de många minoriteter som finns i landet. Målet förenar: att störta militärdiktaturen.
Myanmars Nationella enhetsregering (NUG) består av flera ledande parlamentsledamöter och regimkritiker, flera av dem i exil. Men skuggregeringen höjer tonläget mot den militärjunta som tog makten med våld den 1 februari.
NUG meddelade på lördagen att man nått viss framgång att förena sig i kampen med de minoritetsgrupper som länge kämpat för ökad autonomi.
Förgöra diktaturen
Gruppen chin och dess nationella front (CNF) meddelade på lördagen att den skrivit under en principöverenskommelse med NUG om det gemensamma målet att ”förgöra diktaturen och införa ett federalt demokratiskt system”.
Chin, som är en i huvudsak kristen minoritet i västra Myanmar, sade också att man var för ett ”ömsesidigt erkännande” och ”ett likaberättigande” i samarbetet med NUG
CNF saknar verklig militär styrka. Men uppgörelsen har symbolisk betydelse. CNF har haft stor betydelse i den tidigare fredsprocessen, och man hyser stor respekt för dess ledare i exil, säger Richard Horsey på människorättsorganisationen International Crisis Group.
Andra rebellgrupper och representanter för etniska minoriteter har tidigare förenats i fördömande av militärens våld; flera av dem har också hjälpt och gömt regimkritiker på flykt från Myanmars militär.
Misstroende mot majoritet
Insatserna har betydelse då många av dessa grupper varit kritiska till majoritetsgruppen burmeser, som den fängslade folkvalda ledaren Aung San Suu Kyi tillhör.
Frågan är om myriaden av folkgrupper i Myanmar är beredda att följa chins exempel och förena sig i kampen mot regimen.
Samtidigt är NUG mån om att visa att oppositionen är redo för en hårdnande strid. Skuggregeringen har precis offentliggjort videofilmer som visar den första kullen av rekryter som tränats på okänd plats i Myanmars djungel. Gruppen kallas för Folkets försvarsrörelse, och på bilder syns ett hundratal som ingår i rörelsen.
Militärdiktaturen och kuppledaren Min Aung Hlaing har stämplat både NUG och dess militära gren som terrorister. Antiterrorlagar gäller för grupperna, de som talar om dem och journalister som bevakar deras verksamhet.
Hittills har omkring 800 personer dödats i oroligheter sedan kuppen, enligt regionala människorättsorganisationer. Militär hävdar en klart lägre dödssiffra.