Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Studie hävdar: Svenskars intresse för kärnkraft växer – men stämmer det?

På nyårsafton 2019 började en av de fyra reaktorerna på Ringhals kärnkraftverk att avvecklas.

En ny studie från Novus visar att stödet för kärnkraft har ökat i Sverige, bland annat är det första gången som fler vill bygga nytt än bara behålla befintligt. Men Rolf Lindahl från Greenpeace ifrågasätter resultaten: “Tvärtom finns det andra undersökningar som visar på att allt fler helt vill avveckla kärnkraften”.

Marknadsundersökningsföretaget Novus har i återkommande undersökningar sedan 2006 ställt samma frågor till svenskarna om deras attityder till kärnkraften. Detta år märks ett trendbrott. Fler vill bygga ny kärnkraft än bara fortsätta med de reaktorer vi har idag, enligt studien.

På frågan, ”Vilken är din personliga åsikt om den framtida användningen av kärnkraft som energikälla i Sverige?” svarar 46 procent att de vill fortsätta använda kärnkraften och vid behov även bygga nytt. Det jämfört med lite över 30 procent som vill fortsätta använda kärnkraft men inte bygga nytt. Bara 14 procent vill avveckla kärnkraften. Övriga säger sig inte ha tagit ställning, rapporterar Ny teknik.

– Det svaret (som även vill bygga ny kärnkraft) är högre än de två andra tillsammans, det har aldrig hänt förut, säger Mattias Lantz, forskare vid Uppsala universitet och ordförande för Analysgruppen, till Ny teknik.

Mattias Lantz, ordförande vid Analysgruppen talar under en konferensen Options for a carbon free electricity generation Nuclear Energy in a global perspective i Svenskt Näringslivs regi 2015. Foto: Janerik Henriksson/TT 

Mattias Lantz menar att det talas mycket mer om kärnkraft idag, samt om ökande energibehov inför framtiden. Inte minst har elbristen i södra Sverige varit på tapeten under förra vintern. Frågan har också lyfts av vissa politiker, något som Mattias Lantz har gjort att attityderna kan ha ändrats.

Finanserad av kärnkraftsindustrin

Analysgruppen är en fristående expertgrupp men som finansieras av kärnkraftsindustrin. Den skapades 1987 efter Tjernobylolyckan och huvuduppgiften är “att sammanställa och analysera fakta kring frågor som kommer upp i samhällsdebatten med anknytning till reaktorsäkerhet, strålskydd, radiobiologi och riskforskning”, enligt dess hemsida.

Rolf Lindahl, som är kampanjledare och jobbar med klimat-, energi och finansrelaterade frågor på Greenpeace, är inte förvånad över att Novus i sin studie har fått fram ökande positiva attityder till kärnkraft.

– Man kan fråga sig om det verkligen är på det viset. Som det är med olika opinionsundersökningar så ligger ofta svaret i hur man ställer frågorna. Det finns andra undersökningar som menar att svenskarna vill avveckla kärnkraften på sikt, säger Rolf Lindahl.

Rolf Lindahl är Greenpeaces kampanjledare på energi- och klimatområdet. Han menar att det är viktigt att ta opinionsundersökningar med en nypa salt. Kärnkraften är en icke-fråga för de flesta svenskar, menar han. Foto: Greenpeace

Ta med nypa salt

Han hänvisar till en rapport som släpptes i våras av SOM-institutet, som är en oberoende undersökningsorganisation vid Göteborgs universitet. Rapporten Åsikter om energi och kärnkraft visar på att bara 14 procent vill “använda kärnkraften och bygga fler reaktorer än nuvarande 10 i framtiden”.

– Novus undersökning är beställd av Analysgruppen som inte precis hymlar med att de är knutna till Enerigeföretagen, säger Rolf Lindahl.

Han tror att kärnkraften fortfarande är en fråga som väcker känslor och engagemang och kan skapa debatten.

– Man får helt enkelt ta båda undersökningarna med en nypa salt.

"Kärnkraft är en icke-fråga"

Att attityderna trots allt kan ha ändrats menar han beror mycket på hur debatten förs och hur den lyfts fram av politikerna. Talar man med energibranschen är det här en typisk icke-fråga. Förnybar energi är idag billigare än alla andra energislag. Det finns nästan ingen vilja alls att varken driva eller bygga ny kärnkraft.

– Den är dyr, tar lång tid att bygga, tid som vi inte har med klimatförändringarna, den levererar inte tillräckligt och går inte att skala upp på samma smidiga sätt som med förnybar energi. Vi har inte heller löst problemen med ett säkert slutförvar.

– Det är en märklig och förvrängd politisk debatt som har fått fortgå under många år utan att bli emotsagd. Det är borgliga politiker som har skakat liv i det här liket som bland många svenskar är en ickefråga, och som dessutom är helt död för de flesta energiföretag, säger Rolf Lindahl.

Att det skulle vara energibrist i södra Sverige eller att de satsningar som är på gång på fossilfritt stål skulle komma av sig för att det inte finns tillgång till el stämmer inte, tycker Rolf Lindahl.

– Problemen med elbristen har de skalat upp till orimliga proportioner. Det finns de som påstår att vi snart kommer att vara ett u-land. Det här är frågor som branschen kommer att kunna lösa. Det byggs förnybar energi som aldrig förut och om den politiska viljan finns kommer även energiförsörjningen i Skåne att lösa sig, säger Rolf Lindahl.

Novus undersökning visar också på en trend att allt fler ungdomar verkar vara positiva till kärnkraft. Rolf Lindahl menar att det kan bero på att farorna med kärnkraften inte längre diskuteras lika livaktigt som förut.

– Det är tio år sedan katastrofen vid Fukushima och om man inte har farorna i färskt minne är det lätt att glömma riskerna med kärnkraft. Det saknas kritisk bevakning av de här frågorna. För ett tag sedan stängdes Ringhals ned på grund av en allvarlig incident då de tappade ett 700 kilo bränsleelement, till exempel. Men det har inte rapporterats nämnvärt. Vi håller på att vaggas in i en falsk trygghet, säger Rolf Lindahl.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV