USA är ”mycket oroat” över behandlingen av utrikeskorrespondenter som bevakar de dödliga översvämningarna i Kina, sade en talesperson för USA:s utrikesdepartement på torsdagen.
Uttalandet kommer ett dygn efter att Peking anklagat brittiska BBC för att sprida ”fake news” eller desinformation. Kinas missnöje gäller rapporteringen om de översvämningar i staden Zhengzhou som orsakat minst 14 dödsfall och ledde till att över 500 pendlare blev instängda när stadens tunnelbanesystem svämmade över i rusningstid.
I samband med händelserna omringades nyhetsbyrån AFP:s reportrar av en grupp män och tvingades radera bilder på en översvämmad tunnel.
Kina ägnar sig åt ”allt hårdare övervakning, trakasserier och skrämseltaktik mot amerikanska och andra utländska journalister”, enligt Ned Price, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet.
Pressfrihetsorganisationer rapporterar om en allt svårare arbetssituation för utrikeskorrespondenter i Kina, med ökade trakasserier online och ute på fältet. BBC och andra utländska medier som bevakat översvämningarna har vittnat om ökad fientlighet mot att de sprider en ”negativ bild” av Kina.