Radar · Miljö

Vandalisering av lyxbilar i Malmö – klottrade med klimatbudskap

En av bilarna som vandaliserades var en Tesla.

Flera lyxbilar i Malmöområdet vandaliserades i helgen och sprejades med budskap så som ”batteri” och ”klimat”. I ett anonymt mejl till Syre tar avsändaren/avsändarna på sig skadegörelsen.

– Det är så respektlöst, säger Alexander Nesse, en av de drabbade till Sydsvenskan, som var först om att rapportera om skadegörelsen.

En av de som bevittnade de saboterade bilarna är Camilla Mårinus boende i Limhamn som såg flera bilar nersprejad med röd färg under sin morgonpromenad.

– Det är inte väldigt genomtänkt det de gjort och har ingen positiv klimatpåverkan. Det ger en negativ klang. Nu kommer de bli transporter som ska bärga bilar och färg som inte går ta bort med vatten utan kräver kemikalier, säger hon och fortsätter:

– De har valt bilar ur viss prisklass, vad har det med klimatet att göra? Det känns mer som den svenska avundsjukan.

I dagsläget finns ingen gripen eller misstänkt, enligt polisens presstalesperson Nils Norling.

–  Förundersökningen har precis kommit igång, vi får se vad den visar, säger han och lägger till att det kan vara fler som är drabbade men som ännu inte upptäckt eller anmält skadegörelsen.

Har ni haft något liknande skadegörelse tidigare?

– Nej, det här är till min kännedom första gången.

I dagsläget finns ingen gripen eller misstänkt. I ett mejl till Syre, skickat från en anonym e-post adress, tar avsändarna på sig skadegörelsen. En mejl Nils Norling inte säger sig känna till.

"Vi skiter i vem som är rik"

Flera av modellerna på några av de bilar som vandaliserades i helgen hör till det dyrare prissegmentet. I ett mejl till Syre skriver någon eller några om aktionen i ”vi” form, där de motiverar skadegörelsen med att ”Varken staten eller överklassen bryr sig om de som faktiskt drabbas av klimatförändringarnas katastrofala följder. De rika och mäktiga sover alltför gott om natten, alltmedan deras livsstil och passivitet tar oss stadigt närmare avgrunden.

Samtidigt skriver avsändaren eller avsändarna att:

”Detta är inte en attack mot enskilda personer. Vi skiter i vem som är rik, problemet är att folk är rika, kan köpa flådiga bilar och frossa i fossila bränslen. Vår aktion handlar om utsläpp och om klimatet. Men den handlar också om jämliket, om klass, om vilka som drabbas och vilka
som är ansvariga”.

De vandaliserade bilarna som polisanmälts har alla stått kring Rosenvång, Västervång och Nya Bellevue, enligt Sydsvenskan. Bilägare på Sibbarp säger sig på sociala medier även vara bland de utsatta.