Omkring 200 svenskar finns med i den så kallade Pandoraläckan, som det internationella journalistnätverket ICIJ publicerade idag och som SVT Uppdrag granskning är en del av. Bland svenskarna som gömt sina tillgångar i skatteparadis märks bland annat en börs-vd, två män med starka kopplingar till den svenska extremhögern samt en av Sveriges rikaste familjer.
– Läckan visar att det finns en skuggvärld som vi inte känner till. När länder dräneras på sina tillgångar leder det ökade klyftor. Skatteparadisen fördjupar fattigdomen, säger Gerard Ryle, chef för journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, till SVT nyheter.
Pandoraläckan består av närmare 12 miljoner läckta dokument som visar hur bland annat politiker, miljardärer och kungligheter använder anonyma bolag i skatteparadis för att dölja sina tillgångar och undvika skatt. Bland de internationella personer som avslöjas i läckan återfinns bland annat presidenterna i Ukraina, Kenya och Ecuador samt den tidigare premiärministern i Storbritannien Tony Blair. De visar även hur kung Abdullah av Jordanien har använt sig av anonyma brevlådeföretag som äger 14 lyxfastigheter, till ett sammanlagt värde på över 106 miljoner dollar.
Bland de svenska personer som avslöjats återfinns exempelvis två män med starka kopplingar till den svenska extremhögern, som står som ägare till ett bolag i Belize. Bolaget bildades 2016 och uppges syssla med medieproduktion samt försäljning av kläder.
”De båda männen är aktiva i den nationalistiska föreningen ”Det fria Sverige”, som bland annat publicerar en tidskrift och poddradio. I riksdagsvalet 2014 kandiderade en av männen för det numera nedlagda Svenskarnas Parti, med rötter i det nynazistiska partiet Nationalsocialistisk front”, skriver SVT nyheter.
Fler avslöjade politiker
Läckan kommer från 14 olika juristbyråer från runtom i världen, och journalistnätverket ICIJ som först tagit del av dokumenten har sedan delat med sig av dem till 600 journalister i 117 länder, varav Uppdrag granskning är den enda svenska redaktionen.
Uppdrag gransknings reporter Joachim Dyfvermark säger till Svt att den senaste läckan är ungefär lika omfattande som den senaste läckan som avslöjades år 2016, de så kallade Panamadokumenten, men att det nu handlar om 14 juristbyråer som bidragit med information, jämfört med en vid förra tillfället.
– Det är betydligt fler politiker internationellt sett som går att koppla till den här pandoraläckanläckan. Och Pandoraläckan är också spridd över flera delar över världen, säger han.
Bland en av de mest uppmärksammade fallen nämner han Tjeckiens premiärminister Andrej Babis, som med hjälp av ett brevlådeföretag köpt flera fastigheter, bland annat ett slott i Frankrike. Detta trots att han gått till val på att på att göra upp med korruptionen och offshorevärlden.