Indiska högernationalister driver en växande kampanj med budskapet att muslimska män medvetet försöker gifta sig med hinduiska kvinnor för att få dem att byta religion. Samma teori har bidragit till att flera delstater som styrs av det hindunationalistiska regeringspartiet BJP nu försöker skärpa äktenskapsreglerna.
I jättelandet Indien lever den hinduiska majoritetsbefolkningen sida vid sida med den stora muslimska minoriteten. Men äktenskap över religionsgränsen har förblivit en kontroversiell fråga.
En som fått erfara det är Ali och hans hustru. På grund av Alis muslimska bakgrund dröjde det många år innan hans partners hinduiska familj accepterade att paret gifte sig.
– Hennes familj hade under hela sitt liv fått höra att muslimer är våldsamma och konservativa. Och trots att de gillade mig var det länge svårt för dem att acceptera att en muslim skulle gifta sig med deras dotter, berättar Ali för IPS.
Till skillnad från för många andra slutade dock det hela lyckligt, då familjen till sist gav med sig och därmed också lät dottern bryta med de sociala konventionerna.
Växande islamofobi
På senare tid har propagandan mot blandäktenskap blivit alltmer högljudd i Indien – i takt med att islamofobin vuxit sig allt starkare. En viktig del i den utvecklingen är teorin om att det pågår ett så kallat ”love-jihad” i landet. Det är ett koncept som sprids av konservativa hinduiska grupper och som går ut på att landets muslimer bedriver en giftermålskampanj för att förmå hinduiska kvinnor att konvertera.
Begreppet love-jihad har fått stor spridning och även utlöst våldsamheter.
– På sociala medieplattformar finns det hundratals sidor och trådar där det sprids berättelser om hur hinduiska kvinnor blivit lurade att gifta sig med muslimska män – för att sedan bli dödade eller tvingade att konvertera till islam, säger akademikern och människorättsaktivisten Ashwini KP i Bangalore.
Teorin har dessutom plockats upp av en del politiker. I den stora delstaten Gujarat har delstatsregeringen infört nya regler som slår fast att äktenskap över religionsgränsen är att betrakta som en del av påtvingade konverteringar.
Regeln stoppades dock av en domstol i slutet av augusti, men delstatsregeringen har nu krävt att fallet ska avgöras av landets Högsta domstol.
Hotfull minister bidrar till våld
Förra året sade BJP-politikern Yogi Adityanath, som är högsta minister i landets befolkningsmässigt största delstat, Uttar Pradesh, att ”love-jihad” ska bekämpas med nya lagar. Samtidigt riktade ministern en skarp varning till alla män ”som döljer er identitet och leker med våra systrars respekt”, genom att hänvisa till en rit som genomförs innan personer ska kremeras.
Bedömare menar att delstatsministern hotfulla ord har bidragit till de våldsamheter som utspelat sig i Uttar Pradesh, i form av attacker utförda av hinduextremister.
Även flera andra indiska delstater som styrs av regeringspartiet har arbetat för att införa nya äktenskapsregler som är baserade på teorin om ”love-jihad”, även om inte frasen används i det officiella språkbruket.
Forskaren och journalisten Sheeba Aslam Fehmi är mycket kritisk mot begreppet, som hon menar även innebär en nedvärdering av landets hinduiska kvinnor.
– Det underminerar moderna kvinnors egna förmågor. Vi har ett samhälle där vi är rädda för våra egna döttrar och känner ett behov av att förbjuda dem att göra sina egna val, säger hon till IPS.
Trakasserier och hot
Sheeba Aslam Fehmi är ordförande för organisationen Dhanak, som strider för människors rätt att själva välja vem de vill gifta sig eller ha en relation med – oavsett religion eller kasttillhörighet. Dhanak erbjuder även par som gift sig över religionsgränsen skyddade boenden, för att hindra att de utsätts för våld från extrema grupper.
Indiens äktenskapslagstiftning slår i en särskild skrivelse fast att människor med olika religiös bakgrund får gifta sig, utan att någon av parterna konverterar. Men detta förutsätter att det planerade äktenskapet blir offentligt utlyst 30 dagar innan det ska ingås, för att möjliggöra eventuella invändningar.
Detta kan samtidigt bjuda in till trakasserier från personer som motsätter sig att hinduer gifter sig med muslimer. Det berättar Shital, som själv drabbades efter att hon och hennes muslimska pojkvän hade offentliggjort sina planer på att gifta sig.
– Mina identitetshandlingar började spridas via en Facebook-grupp. Sedan fick mina föräldrar, som godkänt giftermålet, motta samtal där de hotades med ”allvarliga konsekvenser” om de inte satte stopp för bröllopet, berättar Shital, som egentligen heter något annat.
Hoten ledde till att bröllopet fick ställas in, av säkerhetsskäl.